RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Kurz: Sigurnosno-politička situacija u BiH i dalje je labilna

Napisano 18.12.2014. 13:05
Sebastian Kurz

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz rekao je kako je sigurnosno-politička situacija u BiH i dalje labilna. Međunarodno vojno prisustvo u regiji, prema riječima ministra obrane Austrije Geralda Kruga, ostalo je nepromijenjeno bitno, a misije pružaju i dobru mogućnost za suradnju za ranije strane u sukobu za Srbiju, Hrvatsku i Bosni i Hercegovinu.

On je dodao da Austrija, sudjelovanjem u međunarodnim misijama, ispunjava i međunarodne obveze, jer daje doprinos održavanju mira, te upućuje važan signal u cilju prevencije kriza, prenose agencije.

Klug i Kurz su istaknuli da sudjelovanje austrijske vojske u međunarodnim mirovnim misijama doprinosi i sigurnosti Austrije, jer često krize, koje se čine dalekim, imaju neposredne sigurnosno-političke i ekonomske posljedice po zemlju.

Zastupnici u austrijskom parlamentu jednoglasno su usvojili odluku o sudjelovanju u mirovnim misijama na Balkanu, dok je za druge, kao što je sudjelovanje u misijama EU u Africi, bilo protivljenja pojedinih stranaka.

Što se tiče BiH Austrija sudjeluje u misiji EUFOR ALTHEA do kraja 2015.godine, kako je odlučio parlament, sa do 400 vojnika, i 250 pripadnika rezervne jedinice.

Na Kosovu, prema odluci parlamenta, bit će upućen jedan pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova kao oficir za vezu pri UNMIK-u, čiji će zadatak biti zastupati UNMIK policiju u svim kontaktima sa EU, i EULEX-om.

Pri KFOR-u, austrijska vojska, prema odluci parlamenta, bit će zastupljena do kraja iduće godine s kontingentom do 600 vojnika.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi