RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Lidija Topić ponovno na čelu Misije BiH u Bruxellesu?

Napisano 05.03.2015. 11:38
Lidija Topić

Lidija Topić, bivša veleposlanica pri bh Misiji u EU, koju je Željko Komšić kao hrvatski član Predsjedništva BiH svojevremeno smijenio s ove pozicije, prema svemu sudeći, ponovo će preuzeti rukovođenje ovom iznimno važnom diplomatskom misijom za europski put BiH. Topićeva bi trebala biti imenovana u Misiju u Bruxellesu nakon što je mandat istekao veleposlaniku iz reda Srba Igoru Davidoviću, koji je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH razriješen s još osam veleposlanika, pišu Nezavisne novine.

Među njima su i veleposlanici koje je imenovao Komšić u vrijeme dok je dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH obnašao kao istaknuti kadar SDP-a.

Sad bi na jednoj od narednih sjednica kolektivnog šefa države Dragan Čović, aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH, trebao imenovati osam novih veleposlanika iz hrvatske kvote koji Hrvatima pripadaju što po sustavu rotacije, što po ranije usuglašenim fiksnim pozicijama. Među njima je, izvjesno je, i Tomislav Leko, dosadašnji šef Misije pri OSCE-u u Beču, koji bi sada trebao preuzeti bh veleposlanstvo u glavom gradu Austrije.

Osim ovih imenovanja, nova destinacija, po svemu sudeći, očekuje i Biseru Turković, dugogodišnju karijernu veleposlanicu, blisku SDA, koja je u proteklom mandatu vodila Veleposlanstvo u Bruxellesu.

“Veleposlanica Bisera Turković je razriješena dužnosti da bi se počela pakirati za Washington, očekujući skoro razrješenje Jadranke Negodić, koju je u Washingtonu također poslao Komšić. Nekad je veleposlanica Negodić bila i HDZ-ova veleposlanica u Londonu, ali vremena se mijenjaju”, kaže izvor Nezavisnih novina iz Predsjedništva BiH.

Kako saznaje banjalučki list, Mladen Ivanić, novi član Predsjedništva BiH iz reda Srba, za 10 do 15 dana namjerava imenovati nove veleposlanike iz reda Srba na mjesta Bošnjaka kojima ističe mandat (sustav rotacije), no i dalje nije poznato hoće li na istoj sjednici biti govora i o mogućoj smjeni veleposlanika kojima mandat nije istekao. Već mjesecima, naime, u javnosti se spekulira kako bi s pozicija veleposlanika mogli biti povučeni i Nina Sajić iz Rumunjske, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, veleposlanik u Beogradu, te Koviljka Špirić, veleposlanica u Kanadi. No, zasad nema službenih najava ili naznaka o tome.

Inače, pretpostavka je da bi aktualni saziv Predsjedništva BiH mogao pokrenuti određene procedure s ciljem sređivanja stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu. I sama Ana Trišić-Babić, još aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, nedavno je rekla kako u nekim DKP-ima postoje problemi. Neki su prenatrpani, u pojedinim nedostaju kadrovi, dok su u nekima konzularne usluge takve da građani sve češće pišu u sjedište i žale se. BiH trenutno ima 51 veleposlanstvo i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

HMS

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi