RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Livno: Dogovoreni Vlada, crkva, vrtić i ustavne promjene bez rokova

Napisano 28.04.2015. 20:53

Višemjesečni pregovori oko formiranja nove Vlade u Hercegbosanskoj županiji, koji su prvo bili opterećeni zahtjevima SNSD-a za sva tri srpska ministarstva, a zatim i uvjetovanjima ove stranke da se dozvola za izgradnju katoličke crkve u Drvaru i rješavanje statusa vrtića u Glamoču vežu uz ustavne promjene, konačno su privedeni kraju uz potpisivanje koalicijskog sporazuma HDZ-a, SNSD-a i SDA.

 

Izgled Vlade

Podjela ministarstava prema ovom sporazumu ostaje ista kao i načelno prihvaćenom rješenju od prije par tjedana, pa tako HDZ osim premijera dobiva četiri ministarstva, SNSD će dobiti tri, a SDA jedno. Skupštinska većina je već osigurana, tako da se danas očekuje i kolegij Skupštine koji će zakazati sjednicu ovog tijela.

Prema riječima predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a Branka Ivkovića, moguće je da se Vlada potvrdi na sjednici krajem ovog mjeseca ili pak u prvim danima mjeseca svibnja. A na naše pitanje što je s paketom HDZ-a i SNSD-a oko kojeg su se do sada lomila koplja, Ivković je pojasnio kako crkva, vrtić i ustavne promjene ostaju dio priče, ali ovaj put bez rokova.

– Ništa od navedenih stvari nije izbačeno, jedina je promjena što ova tematika nije vezana uz rokove. Stoga će se formirati i jedno zajedničko nadzorno tijelo triju stranaka koje će pratiti provedbu sporazuma, analizirati i davati određene prijedloge i ako bude poteškoća, da se ide na sazivanje međustranačkih sastanaka, naveo je Ivković. Kada su u pitanju daljnje aktivnosti usmjerene k izboru Vlade, Ivković je kazao kako bi bilo dobro da se Skupština održi i 30. travnja, no ako to ne bude bilo moguće zbog poslovnika, onda sigurno prvi radni dan u mjesecu svibnju, piše Dnevni list.

A sam izgled nove Vlade poznat je iz ranije postignutog načelnog dogovora, pa tako HDZ BiH, osim premijera (Draško Dalić) dobiva još četiri ministarstva, pri čemu će se ona ravnopravno podijeliti između livanjske i tomislavgradske stranačke organizacije.

Petar Galić će i dalje biti ministar, znanosti, prosvjete, kulture i sporta, kao i Stjepan Šarac koji će biti na čelu Ministarstva financija. Darinko Mihaljević pak trebao bi preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova, a Ivica Brešić Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

SNSD će i u ovom mandatnom razdoblju voditi Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, Ministarstvo gospodarstva kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave.

SDA će, kao i u prethodnom mandatu, imati ministra graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

 

Ustavne promjene

I zastupnik SNSD-a Slaviša Mihajlović potvrdio je dogovor koji će konačno odblokirati proces uspostave vlasti u ovoj županiji, ali uz opasku kako će SNSD u sljedećem razdoblju inzistirati na ustavnim promjenama, navodi Dnevni list.

Ovaj zahtjev zapravo je tek jedan u nizu onih koji su do sada usporavali političke procese u županiji koja zbog svog teškog ekonomskog položaja nije u poziciji za bilo kakva odugovlačenja. Podsjećamo, HDZ BiH je prvo napravio ustupak te dopustio da SNSD popuni sva tri ministarstva koja po Ustavu pripadaju Srbima, iako izborni rezultat te stranke nije dopuštao takve zahtjeve.

No, nakon toga došlo je i do novih uvjetovanja pa se tako, i pored činjenice da je izgradnja crkve u Drvaru pravo i obveza po Zakonu o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica, ista problematika vezala uz dugoročni politički proces ustavnih reformi. Ovim sporazumom pak crkva je ubačena u proces, ali bez jasne naznake kada bi Hrvati katolici konačno mogli dobiti primjeren objekt koji su, podsjećanja zbog, imali sve do 1948. godine.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi