RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljilja Zovko: Moramo poslati jedinstven hrvatski odgovor kako želimo biti jednakopravni za stolom

Napisano 29.09.2014. 21:17
Ljilja Zovko

Kandidatkinja za zastupnicu u Zastupničkom Domu Parlamenta Federacije BiH na listi HNS-a (HDZ-a BiH), pod rednim brojem 2., Lilja Zovko je u razgovoru za ABCportal govorila o svojoj političkoj karijeri, političkim ambicijama, ali i velikom zalaganju za veću zastupljenost i prava žena i mladih u političkim aktivnostima.

 

Već ste nekoliko godina aktivno u politici. Koji je bio razlog vašeg uključenja u politiku?

U politiku sam se aktivno uključila 2008. godine utemeljenjem Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača. Razlog ulaska u politiku je vjera u pobjedu dobra, ali uz uvjet aktiviranja velikog broja nesebičnih, dobronamjernih i stručnih osoba u aktualnim političkim opcijama. Prvi korak za promjene na bolje je odlučiti, djelovati i preuzeti odgovornost za svoje djelovanje. Uz to potrebna je i potpora obitelji, jaka vjera i nada u dobro.

 

Zalažete se za veće sudjelovanje žena u politici i članica ste Kluba parlamentarki FBiH. Kroz svoje djelovanje želite 40 % žena u politici. Kako i kojim mehanizmima osigurati veću zastupljenost žena u politici, odnosno koji bi bili prvi koraci na ostvarenju tog cilja?

Postojeći zakonodavni okvir daje mogućnosti za veće sudjelovanje žena u politici i to je dobro, a ostvarena zastupljenosti u izabranim tijelima je rezultat aktivnosti mnogih koji se zalažu za veći broj žena u vlasti. Potrebno je mnogo rada, prvenstveno u svakoj političkoj opciji, a zatim u javnosti. Nije lagan zadatak, ali svakako se osnažuju političke opcije novim osobama koje unose promjene u vertikalnom i horizontalnom komuniciranju u stranci, razmjeni iskustava i suradnji s biračima. Vjerujem kako samo prokušane osobe koje su ostale na strani dobra mogu jednostavnije rješavati probleme, jer vlast je moć, a takav izazov samo mudri i emotivno snažni mogu kontrolirati i nadzirati. Jedini ispravan put za dobro svakog pojedinca je kroz opće dobro. Žene u politici unose i nove vjetrove na političku scenu, jednostavno svojim djelovanjem izazivaju promjene. Vjerujem kako je svaka žena koja se uspije pozicionirati svjesna svoje odgovornosti spram budućih koje će biti izabrane.

 

Dijelite li istu takvu osjetljivost za pitanja mladih koji također spadaju u kategoriju ugroženih. Hoće li i oni biti u fokusu vašeg djelovanja?

Mladi su dužni sudjelovati u politici. Mislim kako od vrtića mlade trebamo odgajati kako je njihova dužnost aktivizam, jer su to mehanizmi nadzora vlasti. Svakom mladom čovjeku koji ima priliku sudjelovati u vlasti na prvom mjestu treba biti misao kako od njegovog predanog rada ovisi percepcija birača o mladima. Mladima nije lako, kao ni ženama, u politici, ali njihova djela i aktivnosti trebaju biti prepoznati i u stranci i u javnosti kako bi otvorili put i povjerenje za druge. I ponovno naglašavam kušnje kroz slavu, moć i mogućnosti. Svaka nova snaga treba uvijek imati na umu kako je pravi put težak i osjetit će mnogo otpora, zbog čega uvijek naglašavam potrebu umrežavanja i osnaživanja osoba dobre volje, a sve radi borbe za opće dobro. Osobno sam umrežena s mnogo mladih, vrijednih, stručnih osoba i ta suradnja će rasti i osnaživati se novim snagama. Moje inicijative preko internet mreže su urodile plodom. Mnogi, pa i mladi, su me prepoznali kao neuobičajenu na političkoj sceni, aktivnu, dostupnu za suradnju i to je izvor nove snage za mene, posebno u danima izbora i kampanje.

 

Kandidatkinja ste za zastupnicu u Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH na listi HNS-a (HDZ-a BiH), pod rednim brojem 2. Što će biti prioritet vašeg djelovanja u Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH?

Nastavit ću svoje djelovanje i aktivnosti po kojima sam već prepoznata u Parlamentu i u javnosti. Takav pristup parlamentarnom radu mi je otvorio put i za drugi mandat.

Prvo, trajna interaktivna komunikacija sa zainteresiranim osobama iz svih institucija i građanima koji žele sudjelovati ili biti informirani o aktualnim zakonima i mom radu. Prvenstveno to činim putem elektronske pošte, a često i posjećujem institucije koje me pozovu. Već u ovoj kampanji se prepoznaju rezultati promjena percepcije o političarima.

Drugo, zalažem se za pozitivan gospodarski ambijent koji će pozitivnom selekcijom poticati samo uspješne, a za početak potrebno je uspostaviti registar parafiskalnih nameta, te definirati jedini put izmjene obveza kroz Zakon. Na takav način bi osigurali stabilnost uvjeta na duži rok, čime bi bila spriječena samovolja pojedinaca, koji zbog nedostatka sredstava jednom odlukom o povećanju nekog nameta uništavaju već slabo gospodarstvo. Smatram kako je gospodarski rast moguć kroz programe energetske učinkovitosti, te da je naša budućnost u uštedama energije a nikako u povećanju proizvodnje prljavim tehnologijama kao što su termoelektrane, pa i ostali izvori svaki na svoj način uništava okoliš. Po procjenama i analizama koje su rađene u BiH se 40% energije gubi, zamislite uštedu od 40% (promatrajte je kao proizvodnju). Dakle naša budućnost su NEGAVATI a ne MEGAVATI. O zemlji treba razmišljati domaćinski i bit će dobro, samo prije svega treba riješiti političko pitanje jednakopravnosti Hrvata, a nakon toga imamo mnogo načina i već gotovih projekata za dobrobit svih.

Treće, zalažem se za zaštitu života, obitelji i svih životnih vrijednosti koje su danas zaboravljene, zapostavljene, pogažene i ismijane. Zvijezda vodilja i cilj mog političkog angažiranja je opće dobro, djelovanje u društvu radi nesebičnog služenja hrvatskom narodu i društvu u cjelini. Nikada neću zloupotrijebiti političku poziciju za osobno ili skupno bogaćenje

Četvrto, zagovaram i lobiram u svom svakodnevnom radu za aktivizam i veće sudjelovanje u politici i političkim procesima vjernika koji žive vjeru, te prokušanih osoba koje djelima potvrđuju ono za što se zalažu.

 

Koje promjene nudi vaša lista, odnosno lista HNS BiH?

Primijetili ste nova imena i nove snage. Uvjerena sam kako nema političke opcije koja je tako snažna i organizirana u namjeri i ideji političke borbe za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda kao što je to lista HNS BiH. Ovo su povijesni izbori i vjerujte povijest će osuditi svakog Hrvata koji nije izišao na izbore, kao i onoga tko ne prepozna povijesni trenutak. Nakon izbora jako je bitno tko će predstavljati hrvatski narod, moramo poslati jedinstven hrvatski odgovor kako želimo biti za stolom jednakopravni, a ne pod stolom kupiti mrvice. U pregovorima za stolom mora biti snažna i jaka osoba koja zna reći NE ako rješenje nije dobro, ako nas se želi otjerati ili asimilirati. Lista HNS-a nudi jedinstvo i snagu za buduće izmjene Ustava, izbornog zakona i jednakopravnog položaja tri konstitutivna naroda i svih građana koji se drugačije izjašnjavaju.

 

Kako ocjenjujete rad aktualne federalne vlasti i u čemu vidite rješenje problema u FBiH, pa i cijeloj BiH?

Aktualna nelegalna i neustavna federalna vlast je rezultat dugogodišnjeg krivog puta čiji je temelj pijesak. Sad se sve srušilo i pokazalo u najlošijem obliku. Sjetite se presude Ustavnog suda o konstitutivnosti svih naroda na cijelom teritoriju BIH koja je donesena preglasavanjem hrvatskih i srpskih sudaca, a naravno uz pomoć stranih sudaca. Iako je zvučalo divno u ideji, u praksi je Federaciju pretvorilo u bošnjački entitet. Uz Berryjeve nametnute izmjene Ustava koje je prvi (zlo)upotrijebio Lagumdžija, hrvatski narod je doveden u poziciju lošiju od nacionalnih manjina u Europi. Zemlja je uništena, zadužena i prodano je sve što je moglo biti na korist svima. Nema gospodarskog rasta bez političke stabilnosti, to je trebao znati onaj tko je pomogao stvoriti ovakvo stanje. Ali u tom razdoblju (nakon spomenutih amandmana, op. a) stranci su preuzeli sve naše banke, nakon što su najbolju uništili na najcrnji način, koji će povijest osuditi kao zločin.

U tom razdoblju nestalo je morala, sve životne vrijednosti su ismijane, ponižene, pohlepa je pojela sve, nije sramota mijenjati nacionalnost kako bi prigrabio funkciju, nije sramota mijenjati desnu opciju u lijevu, nije sramota gaziti i ponižavati hrvatski narod i u njegovo ime birati nesposobne osobe koje čak ni ne govore hrvatski jezik niti žive hrvatski identitet. Ali svako zlo za neko dobro, mi smo osnažili, ustrajali usprkos svim nevoljama i lažnim optužbama, i danas smo stožerna snaga i stranka hrvatskog naroda, to nam je dužnost dok ne završimo zadatak.

Rješenje je u uvažavanju i razumijevanju, da više nikad nitko drugom ne čini ono što ne želi da se njemu učini. Najjednostavnije rečeno.

 

Znači ključ je jednostavan. To je rješavanje hrvatskog pitanja?

Još od ZAVNOBIH-a je jasno kako se mora uvažavati tronacionalni karakter zemlje. Hrvati su dovedeni u posebno težak položaj. Sustavno je uništavana hrvatska politička scena, kao i društvena scena Hrvata u BiH. Upravo to sustavno uništavanje sada, 2014. godine, zahtijeva hrvatski odgovor, odnosno plebiscitarnu potporu HNS-u kao jedini mogući odgovor.

Sprječavanjem konstituiranja hrvatskog entiteta u BiH sprječava se okvir za razvoj višestranačja i demokracije u najmalobrojnijem narodu u BiH. Hrvati se homogeniziraju na jednoj strani i šalju hrvatski odgovor, dok na drugoj strani stvoreno stanje stimulira podaništvo moralno slabih osoba u hrvatskom narodu, te izdajstvo vlastitih sunarodnjaka i to je danas evidentno. Izborni zakon potiče izdajstvo osoba koje žude za vlašću i poziva u zagrljaj većinskog bošnjačkog izbornog tijela. Lijepo je da te poštuju i vole i drugi, ali je loše biti izabran glasovima brojnijeg naroda, jer pristaješ biti sredstvo majorizacije svojih sunarodnjaka, čime si svoje izdao i prevario, a takva sramota se sa svoga imena ne može skinuti za nikada. Povijest osuđuje.

 

Sumnjate li možda da bi Bošnjaci ponovno svojim glasovima mogli „izabrati“ hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Apsolutno sam sigurna kako će predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović biti hrvatski član Predsjedništva BiH. Sumnjam kako bi se u novonastalim političkim situacijama na međunarodnoj sceni Bošnjaci usudili ponovno učiniti isto, posebno što nisu realizirali cilj za proteklih osam godina sudjelovanja u vlasti osobe koju je izabralo bošnjačko biračko tijelo. Naprotiv stanje se izuzetno pogoršalo i zakompliciralo. 

ABC portal


Nema komentara

Anketa

Ustavi