RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Lagumdžija i Cerić su politički autisti, koji ne shvaćaju realnost

Napisano 02.09.2014. 08:31
Božo Ljubić

-Najnovij istup predsjednika HDZ Tomislava Karamarka prilikom govora na obljetnici Hrvatske republike Herceg Bosne kao i intervju Tonina Picule, a u istu ravan bih stavio i izjavu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića prilikom posjeta Širokom Brijegu, vidim kao nastavak konsenzusa u Republici Hrvatskoj, između vlasti i oporbe, u odnosu na rješenje hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora dr Božo Ljubić.

Podsjetimo, Picula je u intervju Večerenjem listu izjavio kako “bez adekvatno riješenog položaja Hrvata u BiH ne možemo ozbiljno razgovarati o BiH kao zemlji koju bi svi željeli vidjeti u EU”, dok je Karamarko na obilježavanju obljetnice osnutka Herceg Bosne u Mostaru rekao kako “BiH neće ući ni u EU ni u NATO sve dok Bošnjaci i Srbi ne pomognu Hrvatima ostvariti jednakopravnost”, najavljujući tako mogućnost da Hrvatska, kao članica EU, uvijetuje približavanje BiH euroatlanskim integracijama riješavanje hrvatskog pitanja.

 

Karamarko eksplicitan

Tomislav Karamarko je bio još eksplicitniji jer je pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini tretirao kao strateško hrvatsko nacionalno i državno pitanje što ono, slaže se Ljubić, zapravo i jest.

-Ovaj strateški konsenzus je postignut nakon što je bošnjačka politička oligarhija okupljena oko SDP-a i SDA, grubo pogazila izbornu volju hrvatskog naroda na prošlim izborima i formirala vlast bez legitimno izabranih predstavnika Hrvata, podsjetio je Ljubić.

Naglasio je kako su se nakon gaženja hrvatske izborne volje legitimni politički predstavnici hrvatskoga naroda politički organizirali i definirali strateški hrvatski odgovor u formi Hrvatskog narodnog sabora, što je, također, prema njegovom mišljenju, doprinijelo ovom konsenzusu.

Pri tome, kaže Ljubić, nisu nevažne i određene “personalne promjene koje su se dogodile u Republici Hrvatskoj kako u Uredu Predsjednika Hrvatske tako i u vrhu HDZ-a”.

 

Hrvatska sada ima istrumente

-Izuzetan značaj pridajem, također, činjenici da je Hrvatska sada članica i NATO i EU, da ima na raspolaganju instrumente za realizaciju i svojih strateških interesa, ali i interesa asocijacija kojima pripada. Sve ove činjenice daju posebnu vjerodostojnost izjavama dužnosnika iz Hrvatske, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Svaka druga politika prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, dodaje, bila bi nelogična, nenormalna, nedemokratska i protivna načelima i standardima NATO-a i Europske unije u kojima je sad Republika Hrvatska. -Uvjeren je da ni jedna buduća vlast ili oporba u Republici Hrvatskoj neće ići ispod ovih stajališta, ističe Ljubić za HMS.

Upitan kako u tom kontekstu komentira izjavu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je izjavu predsjednika HDZ BiH: “Prvo federalizacija BiH, pa EU” nazvao nacionalističkom retorikom, te kako neće biti, kako je rekao Lagumdžija, “novih karata i etničkih podjela” te se zauzeo za ukidanje kantona i centralizaciju F BiH, Ljubić kaže kako je Lagumdžijinu izjavu kao i izjavu njegova bošnjačkog protukandidata Mustafe Cerića prvenstveno doživio kao izjave u funkciji unutar bošnjačke političke predizborne utakmice, pri čemu se “oni natječu tko je veći Bošnjak”. Ljubić, pri tom, ne isključuje kako su to i njihovi politički stavovi.

Podsjetimo bivši reis i aktualni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić komentirajući izjavu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kazao je kako su „Bošnjaci podvukli crvenu liniju ispod koje se ne smije ići, što, prije svega, podrazumijeva da se ne smije pristati na dalje cijepanje BiH”, dok je, pak, Lagumdžija, izjavio kako „SDP BiH nikada neće pristati na dalju podjelu i cijepanje BiH po nacionalnim šavovima.“

 

Lagumdžija i Cerić za nemoguću BiH

-Ono što mene zabrinjava, a trebalo bi zabrinuti svakoga tko želi Bosnu i Hercegovinu vidjeti kao funkcionalnu i samoodrživu državu, državu tri njena ravnopravna naroda, nije to tko je od njih dvojice veći Bošnjak već činjenica što oni zagovaraju državu koja, empirijski dokazano, nije moguća, kaže Ljubić za Hrvatski Medijski Servis. To bi, pojašnjava, bila podijeljena država na dva entiteta, jedan pod srpskom a drugi bošnjačkom dominacijom.

-Što oni žele reći ovim izjavama, identičnog smisla, oni nisu za dalje cijepanje i dalje podjele. Dakle, postojeće im odgovaraju!?, zaključuje zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a

To što, dodaje Ljubić, takva država nije moguća, to što nju ne prihvaćaju niti susjedi, a niti Europska unija govori samo o ignoranciji realnosti i o svojevrsnom političkom autizmu promotora takve politike.

 

Potpuni promašaj

Lagumdžijine kritike Čovićeve izjave “Prvo federalizacija BiH, pa EU”, koju on tretira kao nacionalističku retoriku, odnosno kao nešto što od nas ne traži EU, ne samo da je, po Ljubićevom mišljenju, ciljanje u krivu metu već i potpuni promašaj.

-Istina je da legitimni politički predstavnici Hrvata zagovaraju simetričnu federalizaciju Bosne i Hercegovine kao rješenje za funkcionalnu i samoodrživu državu, napomilje dr Ljubić i podsjeća kako je upravo Europski parlament u svojoj Rezoluciji osudio separatističke i centralističke politike u BiH, a preporučio federalizam i legitimno političko predstavljanje naroda i građana kao uvjet za samoodrživu Bosnu i Hercegovinu.

-Što je drugo nego ignoriranje realnosti i politički autizam, činjenica da su svi zastupnici SDP-a, a ako me pamćenje ne vara i ostali bošnjački zastupnici odbacili moju Inicijativu da se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine stavi na dnevni red Rezoluciju Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini. Nije moj cilj bio da mi Rezoluciju „primamo na znanje“, jer svatko pismen i koga to interesira mogao ju je pročitati već da pravilno iščitamo poruke Rezolucije i „resetiramo“ svoje politike kako bi što prije ispunili uvjete za priključenje EU. E sad, hoćemo li ostati pri onoj kako jednom reče jedan od kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva: „Kome ba da se mi prilagođavamo“ ili ćemo se prilagođavati onome čijim standardima težimo i čijem članstvu se nadamo, to je do nas, kaže u izjavi za Hrvatski Medijski Servis zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a dr Božo Ljubić.

hms.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi