RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubić: Nakon razgovora s jednim duhovnim autoritetom odbacio sam ponudu vođe Platformaša

Napisano 01.10.2014. 21:24
Božo Ljubić

U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli tražilo se mjesto više kako bi svi zainteresirani mogli čuti, vidjeti i biti dio završnog skupa HDZ-a i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održanog u ovom gradu, priopćeno je iz ureda za informiranje HDZ BiH.

Sve nazočne pozdravio je domaćin Mijo Krešić, predsjednik ŽO HDZ BiH Tuzla-Soli i nositelj liste HNS BiH za Skupštinu Tuzlanske županije, te okupljenim kazao: „Iza nas su četiri jako teške i konfuzne godine, HDZ je na prostoru Tuzlanske županije jedno vrijeme bio oporba, pa smo osam mjeseci sudjelovali u vlasti, za tih osam mjeseci smo konzumirali legitimitet hrvatskog naroda na prostoru Tuzlanske županije. U tome vremenu se prepoznalo da na prostoru Tuzlanske županije Hrvati imaju jednakopravnosti. U tome vremenu, izborili smo se za subvencioniranje prijevoza djece koja idu u školu u Katolički školski centar, predložili smo izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, za jedan broj direktora u osnovnim i srednjim školama, podržali projekte hrvatskih Udruga na prostoru Tuzlanske županije, osigurali zapošljavanje jednog dijela mladih osoba.

Svjesni smo da sve ovo nije dovoljno, dolazak plenumaške vlasti je u dobroj mjeri onemogućio ispunjavanja ciljeva HDZ-a, te danas imamo vlast koja radi sve kako bi izbrisala Hrvate iz Tuzlaske županije. To im neće poći za rukom dok je ovdje HDZ-a i HNS-a koji su vjetar u leđa Hrvatima ovdje“ , rekao je Krešić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Želim vam prenijeti pozdrave od Tomislava Karamarka i svih HDZ-ovaca iz RH, te znajte da naše srce ovih dana kuca za vas“, rekao je Dražen Bošnjaković, potpredsjednik HDZ RH koji je u ime predsjednika HDZ Hrvatske Karamarka pozdravio sve nazočne na skupu u Tuzli.

„Hoću reći da smo ponosni na vas, ponosni smo da ste se okupili oko koalicije Hrvatskog narodnog sabora u BiH i pobjednički idete u ove izbore. Morate znati da svi mi Hrvati u RH, kao i HDZ RH stojimo iza vas, ono što nas boli, boli i vas, nadamo se, i duboko vjerujemo u jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, a toga bez ovakve koalicije vođene HDZ-om BiH, u Bosni i Hercegovini nema.

Vjerujem da će nakon 12. listopada, kandidati koalicije HNS-a pobijediti na izborima, puna potpora kandidatima s te liste i dr. Čoviću, u kojemu će Hrvati nakon ovih izbora dobiti svog legitimnog izabranog predsjednika u Predsjedništvu BiH“, zaključio je svoj govor Bošnjaković.

„Posebna mi je čast govoriti danas ovdje u najvećoj županiji u BiH koja je jednako hrvatska kao i moj Široki Brijeg“, kazao je dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na skupu u Tuzli i nastavio: „Ove poruke koje ćemo danas čuti s ove govornice, ne trebaju nama koji smo danas ovdje, već ove poruke trebaju ljudi koji danas nisu ovdje, a koji s nama dijele isti rodoljubni hrvatski osjećaj, istu zabrinutost za našu poziciju, isto neslaganje s našom socijalnom i ekonomskom situacijom u BiH, koji se ne mogu pomiriti, s činjenicom da mi Hrvati BiH, svi građani BiH, a koje politički i zemljopisno smještaju u Zapadni Balkan, smo danas iza jugoistočnog Balkana koji je danas u EU ili na njenom pragu, to je ono što mi moramo mijenjati 12. listopada, svi skupa ovdje.

Izbori su povijesni utoliko što, mi istinski na ovim izborima branimo naše pravo na BiH, koje nam se pokušavalo oduzeti, nakon Washingtona i Daytona uslijedile su puzajuće revizije toga istog sporazuma od strane međunarodnih namjesnika, ali isto tako i od strane naših partnera predstavnika druga dva naroda.

Ovo je vrijeme kada mi branimo naše pravo na BiH i pravo na raspolaganje rezultatima našega rada i to je i razlog zašto smo prije četiri godine, dr. Čović i ja se sastali, napravili sporazum, kojeg neki nazivaju povijesnim i oživjeli Hrvatski narodni sabor.

Prije četiri godine nakon općih izbora bio sam pozivan kao predsjednik i vođa jedne koalicije iz Sarajeva, da preuzmem sve pozicije u vlasti Federacije i na dalje, međutim nakon razgovora s jednim uvaženim duhovnim autoritetom u BiH, ja sam rekao da to ne mogu prihvatiti, ukoliko bi to prihvatio, ja bih prihvatio da je BiH moguća bez jednoga naroda, ja to ne mogu, ja to neću uraditi, sebi sam rekao, pokušati ću sjesti s dr. Čovićem i dogovoriti sporazum.

U razgovoru s dr. Čovićem, vidio sam jedan iskreni pristup. Od kuda je ta iskrenost poticala? Ta iskrenost je poticala iz odgovornosti za budućnost hrvatskog naroda. Dragane, ja sam to tada prepoznao i ove četiri godine si posvjedočio, da nisi iznevjerio ni mene ni hrvatski narod, zato iz te odgovornosti zaslužuješ više nego itko da budeš izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i ja pozivam sve da se na taj način izjasne“, zaključio je svoj govor dr. Ljubić.

Zvonimir Banović, nositelj liste HNS-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH, u svom obraćanju osvrnuo se na prošle izbore, i na razna prepucavanja oko formiranja platformaške vlasti, te kazao: „Na prošlim izborima, dogodila se najgora vlast u BiH, koja nas je sve pokušala odvesti u krivome smjeru. Naravno, danas je prošlo vrijeme platforme, prošlo je vrijeme prevare, došlo je ovo vrijeme, vrijeme „Hrvatskog izbora“, vrijeme izbora dr. Dragana Čovića, vrijeme „Hrvatskog odgovora“ za sva važna pitanja za BiH, za sve ljude u BiH, za Hrvatski narod u BiH, pa tako i za nas ovdje u Tuzlanskoj Županiji. Naše opredjeljenje je jasno, to je jedinstvo hrvatskog naroda u našoj domovini BiH, jer kao istinski domoljubi mnogo smo dali za BiH i još uvijek dajemo“.

Marijan Šimić, nositelj liste HNS BiH za Zastupnički dom PS BiH, obratio se skupu i kazao: „Dragi prijatelji, vidjeli smo da naši mladi odlaze, odlaze obitelji, da nas je sve manje i manje. Kako kažu curimo, ali da vam kažem i to, mi ćemo se izboriti da poslije 12. listopada, naši mladi ne odlaze iz ove države, oni će ostati ovdje i u Tuzlanskoj županiji, u našoj domovini BiH, da rade i da privrjeđuju. Ne može se dogoditi da u javnim ustanovama i u javnim poduzećima, nema mjesta za Hrvate. Mora ga biti za Hrvate i našu stručnu, pametnu i osposobljenu mladež i neće oni ići s ovih prostora“.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr Dragan Čović, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH obratio se veličanstvenom skupu u Tuzli i kazao: „Meni se ukazala jedna posebna čast da vas večeras na kraju mogu pozdraviti i vjerujte mi da je za mene ovo večeras posebna privilegije.

Krenuo sam jutros iz Mostara u Orašje, pa smo se vratili u Sarajevo, pa smo došli ovdje u Tuzlu i to izgleda prilično zamorno, ali stvarno bi bio oveliko oštećen da smo trebali prijeći tisuću kilometara, a da nismo večeras ovdje s vama.

Kako se mi često čujemo, često razgovaramo o realnim problemima, ovdje u Tuzli, pa i nedavno na obilježavanju 24. obljetnice HDZ-a BiH, tada sam kazao malo ćemo više o izborima, kada dođem ponovo ovdje.

Istina ja sam večeras na poseban način bio privilegiran da kao slušatelj ovdje čujem sve ono što je kazano od Kreše, Dražena , Bože, Zvonimira, Marijana, iskreno samo onaj koji ne razumije, koji ne voli čovjeka, tko ne želi BiH normalnu, multietničku, europsku državu, nije razumio poruke koje su ovdje večeras kazane, upućene svima onima koji će ovo slušati i gledati, a mnogi će ovo moći vidjeti, osim što će te vi prenijeti poruku. Mi danas uz sve drugo što smo napravili u posljednje vrijeme, imamo i internetsku televiziju HDZ BiH, dođite na naše stranice i vidite kakve smo poruke slali, što žele Hrvati naše Soli, što žele Hrvati koji vole svoju državu svoj dom, zbog toga je imalo i smisla doći ovdje i čuti vaše poruke.

Poseban pozdrav vašoj mladosti, našoj Zajednici žena koji su nositelji onoga svega što mi radimo u posljednje vrijeme, našim svećenicima, našim braniteljima, gospodarstvenicima, svima vama koji danas duboko vjerujete da je došlo vrijeme velikog hrvatskog odgovora.

Vi ste veliki „Hrvatski odgovor“, upravo vi ovako okupljeni ovdje, hrvatski veliki odgovor je i HNS-a i njegovih sedam stranaka, i još četiri koje podržavaju ovo što mi radimo, koje će svakako biti dio velikog Hrvatskog narodnog sabora već dan nakon ovih izbora kada pokrene dr. Ljubić pitanje ustrojstva Hrvatskog narodnog sabora u onom pravnom i formalnom smislu.

Ja sam siguran da ovaj odgovor koliko god se netko trudio i drugačije promišljao i vidio mogućnost da netko nekoga prevari, više za to nema prostora. Ja sam siguran da se danas naš glas daleko čuo i zbog toga jedan veliki pozdrav našem Tomislavu Karamarku i zahvala na potpori koju nam daje, svim dobrim ljudima koji razumiju da se ni u Hrvatskoj ne može normalno živjeti, ako se u BiH ne živi normalno.

Zar ima smisla bit sluga bilo kome u ovoj BiH, zar ima smisla saviti leđa bilo kome u ovoj BiH, bez obzira u ime koje politike on govorio i od kuda iz svijeta dolazio, da nam priča o europskom putu o demokratizaciji o boljem životu.

Naravno da mi kroz ovaj odgovor šaljemo vrlo jasne poruke oko toga kako mislimo da se treba i može urediti BiH, sedam odgovora, ja ću ih samo kratko proći, jer ovo je jedan od dužih skupova na kome sam nazočan u zadnjih deset dana, da se ne bi umorili od ovih naših poruka, ali sam siguran kad vidim vaša lica odavde da ih moram pobrojati: Novi federalni ustroj BiH koji će garantirati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Europsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; gospodarski rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost te zaštita dostojanstva i prava branitelja Domovinskog rata. Samo jedinstvom možemo pokrenuti ovu našu BiH, zato, 12. listopada izađite na izbore“, reko je dr. Čović na kraju skupa u Tuzli.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi