RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Ljubuški: Budućnost Hardomilja leži u ekološkoj proizvodnji i turizmu

Napisano 07.01.2018. 23:21

Ekološka udruga „Staro Hardomilje“ izradila je projekt „Igralište u kamenu“, koji je prepoznat i prihvaćen u sklopu zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Vlade Švedske -„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Provodi ga razvojni program Ujedinjenih naroda u partnerstvu s domaćim vlastima, a njegova ukupna vrijednost je 9.750 KM, piše Dnevni list.

 

O ekološkoj proizvodnji, Trebižatu…

U projektu je tako planirano da se igrališta u zaseocima Žabar i Pivnice, očiste i pripreme za montiranje odgovarajućih rekvizita za dječju zabavu i igru (tobogani, ljuljačke, klackalice i sl.), a svi radovi i aktivnosti moraju se uklopiti u odobreni financijski iznos za implementaciju ovog projekta.

Isto tako, u okviru projekta predviđena je i ekološka radionica pod nazivom „Čist okoliš – vizija za budućnost“, a koja je tijekom vikenda održana u Zavičajnom domu na starom Hardomilju. Predavanje je održala Ana Mandić, magistrica geografije, smjer turizam i ekologije. Ona je, između ostalog, govorila o položaju sela Hardomilje, inače uvrštenog u „Strategiju razvoja općine Ljubuški“, kao turistička destinacija za razvoj ruralnog turizma. Bilo je riječi i o ekološkoj proizvodnji, očuvanju rijeke Trebižata, Bubalovoj jami… Magistrica Mandić nazočne je upoznala i s problemom razmnožavanja platana, jedne od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka.

 

Perspektivna budućnost

Na kraju predavanja istaknula je kako Hardomilje ima perspektivnu budućnost.

„Hardomilje se nalazi u izvanredno dobrom okruženju. Čist okoliš, kulturna i prirodna baština te blizina ostalih turističkih destinacija daju perspektivnu budućnost našem selu. Uz potrebna ulaganja, obogaćivanje turističkih sadržaja i dobru promociju, zasigurno se može staviti u funkciju ruralnog turizma. I na koncu ću reći kako je naše selo pokazalo da je biser očuvane prirode i tradicijske arhitekture, a naš zadatak je da ovo naslijeđe prenesemo budućim generacijama“, poručila je Mandić.

Inače, za ovaj projekt Općina Ljubuški je izdvojila novčana sredstva u iznosu od 2.250 KM. Prema najavama voditelja projekta, nakon ugradnje planiranih rekvizita za dječju igru i zabavu, organizirat će se nogometna utakmica između mladih zaseoka Žabar i Pivnice na igralištu Žabar uz prigodni domjenak te druženje.


Nema komentara

Anketa

Ustavi