RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Marijansko hodočašće Gospi u Olovo

Napisano 01.05.2010. 06:53
Gospa Olovska

Na prvi dan mjeseca svibnja, koji je cijeli na osobit način posvećen Blaženoj Djevici Mariji, u starodrevnom Gospinom svetištu u Olovu vjernici Vrhbosanske nadbiskupije započet će svibanjsku pobožnost Mariji, Isusovoj Majci.

Svečana proslava započet će u 9,30 sati dočekom hodočasnika, pozdravom upravitelja svetišta i blagoslovom te prigodom za ispovijed. Marijanski ophod s Gospinim likom započet će u 10,15 sati. Svečanu Euharistiju u 11 sati, uz suslavlje svećenika i sudjelovanje vjernika hodočasnika, predslavit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Na kraju Mise svoju riječ nazočnima uputit će i provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, a pozdrav kardinalu Puljiću i svim hodočasnicima na početku uputit će upravitelj svetišta fra Gabrijel Tomić. Pod Misom će pjevati i svirati tamburaški orkestar Franjevačkog sjemeništa iz Visokog.

Dan uoči prvog svibnja, 30. travnja u 7 sati iz sarajevske katedrale krenut će pješice grupa hodočasnika prema Olovu, a dolazak se očekuje u 19,30 sati kada će slaviti Misu u olovskom svetištu.

Svetište u Olovu jedno je od najpoznatijih i najstarijih Gospinih hodočasničkih središta u Bosni i Hercegovini. Prvi podatak, koji ukazuje na to da je olovska crkva narodno svetište, jest zabilješka u dubrovačkom ljetopisu od 10. travnja 1454. Prvotni franjevački samostan i crkva u Olovu osnovani su u 14. stoljeću i među najstarijima su u Bosni. Godine 1704. samostan i crkva su zapaljeni, a prema zapisima u kronici, počinitelj je naručen i nagrađen za svoje nedjelo. Godine 1867. izgrađena je drvena crkvica, a današnje svetište je građeno od 1930. do 1961. godine i nije sasvim završeno.

kta

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi