RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Marijo Jurković: HRS je stranka po mjeri čovjeka

Napisano 22.09.2014. 20:29
Marijo Jurković

Hrvatska republikanska stranka, u samo pet mjeseci koliko postoji, nametnula se kao značajna oporba u HNŽ i ZHŽ te svakim danom okuplja sve više mladih intelektualaca kojima cilj nije vladati i živjeti od politike, nego društvo u kojemu živimo učiniti boljim. Neopterećeni teretom mentaliteta naslijeđenog iz ere komunizma, članovi HRS-a jasno artikuliraju nacionalne interese Hrvata u BiH. Jedan od njih je i Marijo Jurković iz Čapljine koji smatra da se političari trebaju približiti „običnom“ čovjeku i njegovim potrebama i problemima, a ne biti kasta koja živi i radi u paralelnom svijetu.

- Smatram da se na vodeće ljude našeg naroda treba održavati pritisak tako da moraju interes naroda staviti ispred osobnog, sve dokle obnašaju izabrane funkcije te da institucije trebaju služiti ovome narodu, a ne biti svrha samima sebi– naglašava Jurković i dodaje da se kod političara i svih javnih djelatnika treba formirati osjećaj da trebaju doista zaraditi svoju plaću jer se nalaze na pozicijama koje su izabrali ili su na njih izabrani, a financiraju se iz džepova poreznih obveznika.

Temeljna programska orijentacija Hrvatske republikanske stranke je dokument Biskupske konferencije BiH „Politika po mjeri čovjeka“ u kojem se, između ostalog, navodi da se stranka zalaže za različito administrativno uređenje BiH, kroz federalno uređenje koje uključuje federalnu jedinicu s hrvatskom većinom.

- HRS radi na tome da se ostvari ravnopravnost hrvatskog naroda u upravljanju ovom državom na svim razinama te da se prestanu iskorištavati nacionalni interesi koristeći ih kako bi se održavao jednopartijski sustav – navodi Jurković, kandidat HRS-a za Hercegovačko neretvansku županiju.

Podsjetimo da je ova stranka prije nekoliko dana objavila i prijedlog Ustavnih promjena u BiH.

- Mi dajemo rješenja, imamo smjelosti s konkretnim stvarima izići u javnost te biti podložni svakoj mogućoj kritici. U tome i jest naša snaga, nemamo novaca i resursa poreznih obveznika za zakup jumbo plakata i sponzoriranih površina, ali imamo pamet i inteligentna rješenja s kojima idemo javno. Izgleda mi da se nismo nešto u ovim predizbornim danima načitali bilo čijih konkretnih rješenja, osim naših naravno – tvrdi Jurković.

Ovaj 34-godišnji ekonomist od 2008. godine zaposlen u odjelu nabave u domaćoj proizvodnoj i distributivnoj tvrtki i u rodnom gradu živi sa suprugom i kćeri kojoj želi usaditi vrijednosti po kojima su živjeli njegovi roditelji.

-  Slobodu uživanja svoje djedovine bez bilo kakvih prisila, s bilo koje strane, neki su stariji od mene izborili žrtvujući svoje živote. Ne bih volio biti upamćen kao netko tko je sa strane gledajući dopuštao da se taj doprinos poništi. Želio bih da živimo i iza sebe ostavimo društvo u kojem se može živjeti uživajući u svim nacionalnim i osobnim pravima i slobodama jer jedino u takvom društvu može postojati demokracija – zaključio je Jurković.


Nema komentara

Anketa

Ustavi