RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Marina Pendeš: Montiraju mi proces kako bi se štitili oni koji kreiraju kaos i nerad

Napisano 02.07.2015. 16:02
Marina Pendeš

Ministrica obrane Marina Pendeš usred gustog dnevnog rasporeda dala je intervju za ‘Večernji list’ u kojemu vrlo otvoreno govori o posljednjim zbivanjima u Vijeću ministara, Ministarstvu obrane (MO) BiH, ali i hajci medija koji proteklih tjedana iznose niz optužbi na ministricu. No, umjesto kritika, ministrica je u Bruxellesu dobila pohvale zbog napretka BiH na putu k NATO-u i provedbi reformi.

 

Ministrice, bili ste na službenom putovanju u Bruxelles prošloga tjedna. Kakve dojmove nosite s tamošnjih sastanaka?

Prije svega, hvala vama na pozivu, te na pitanju o ovim, prebitnim sastancima kojima sam nazočila, a o istim se jako malo govori u našoj javnosti. Ne želim vjerovati da netko obmanjuje javnost i želi prikriti aktivnosti u MO BiH i moja lobiranja diljem svijeta da se našoj državi pruži prigoda da krene naprijed, ali nekoliko događaja u posljednjem vremenu je uistinu indikativno. Kao što ste kazali, sa svojim sam suradnicima boravila u Bruxellesu. Razgovarala sam s nizom visokih dužnosnika zemalja članica NATO-a, a posebno želim istaknuti sastanak s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom. Glavni tajnik NATO-a je pozdravio ostvareni napredak, posebno se osvrćući na uspješno sudjelovanje OS BiH u operacijama potpore miru u Afganistanu, dostignutom stupnju interoperabilnosti i operativnih sposobnosti OS BiH, te dao potporu nastojanjima Bosne i Hercegovine u ispunjenju talinskog uvjeta za aktiviranje MAP-a.

 

Dokle je stigla BiH i Ministarstvo obrane oko ispunjavanja postavljenih uvjeta?

Smatram kako je strateški interes svih političkih subjekata, svih naroda Bosne i Hercegovine, očuvanje i izgradnja trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti unutar BiH i šire, te potrebe za demokratskim razvojem bh. društva. Nikakav radikalizam u ovoj zemlji nikome ne bi trebao odgovarati. U današnjem vremenu, kada smo svjedoci raznih prijetnji, globalne nestabilnosti, državi kao našoj odgovarao bi “kišobran kolektivne sigurnosti”. Ministarstvo obrane radi sve u svojoj nadležnosti kako bi koračao k toj sigurnosti, a sljedeći korak je dobivanje MAP-a, za što moramo uknjižiti nepokretnu perspektivnu vojnu imovinu (talinski uvjet). Vojna imovina je, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i tamo gdje nema tehničkih poteškoća, uknjižena.

 

Ali čini mi se da u javnosti nije bilo gotovo nikako riječi o napretku BiH u približavanju NATO savezu?!

Mi u Ministarstvu obrane nastojimo preko našeg ureda za odnose s javnošću prezentirati na najkvalitetniji način ono što radimo, ali bojim se da to u ovome trenutku nije dovoljno, te ćemo morati razmisliti o novom načinu komuniciranja s našim sugrađanima koji u jednoj mjeri prepoznaju naš rad, a posebno je to došlo do izražaja tijekom poplava 2014. godine. Kako prokomentirati rad Federalne televizije, našeg javnog emitera, koji istoga dana kada sam predvodila izaslanstvo MO BiH u Bruxellesu to propusti spomenuti, a u svom središnjem Dnevniku objavi prilog u kojemu na perfidan način pokušava manipulirati gledateljstvom i prikazati kako moja odsutnost na sjednici Vijeća ministara znači opstrukciju za smjenu Gorana Zupca, ravnatelja SIPA-e. Tih primjera ima mnogo na našoj političkoj sceni. Morat ćemo što prije postati odgovorniji i profesionalniji svi u BiH, davati potporu pozitivnim procesima, a ne one ljude koji savjesno rade svoj posao, za što iz dana u dan dobivaju pohvale visokih međunarodnih dužnosnika, pokušati maksimalno okaljati i prikazati kako su upravo oni remetilački čimbenik jer očigledno nekome u BiH odgovara stanje kontroliranog kaosa i nerada.

 

Koliko smo danas blizu ili daleko od članstva u NATO savezu i što bi ono značilo za državu BiH?

Već nekoliko puta sam govorila u raznim prigodama kako NATO Bosni i Hercegovini nije daleko i nije nedostižan. Svima nama u BiH treba biti u interesu da uredimo državu po uzoru na ostale države zapadne Europe gdje vlada demokracija, gdje su jasno prepoznata prava i konstitutivnih naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju, da državu uredimo od najniže do najviše razine, da je uredimo tako da ljudi ne napuštaju BiH, da naši mladi ovdje grade svoju budućnost i imaju perspektivu. Kako urediti državu i kako je voditi na putu k NATO-u ne ovisi samo o Ministarstvu obrane BiH, nego i o ostalim institucijama sa svih razina vlasti. Uz često spominjane stvari koje su u nadležnosti Ministarstva obrane, naša zemlja treba i druge krupne reforme, političke prirode, kako bi se približili euroatlantskim integracijama, a dobar primjer za provedbu reformskih procesa svima u BiH mogu biti OS BiH i MO BiH.

 

Za Ministarstvo obrane i vas se preko FTV-a vežu određene istrage, spominje se zloupotreba položaja i službenih ovlasti. Jesu li vas kontaktirali iz Tužiteljstva ili iz pojedinih medija vezano uz te navode?

Moram vam kazati da me nitko iz Tužiteljstva BiH nije kontaktirao vezano uz spomenute navode, a također nitko iz medija, poglavito onih koji su na čelu ocrnjivanja Ministarstva obrane. Kako je moguće da mediji prije Ministarstva i ministrice doznaju za navedene istrage? Kako sam doznala, također iz medija, tereti me se još za razdoblje u kojemu sam bila zamjenica ministra. Vjerujem da je javnosti poznato da na temelju nalaza revizije, ako se utvrde nedostaci i nepravilnosti u radu, isti nalaz se dostavi SIPA-i, a SIPA dalje Tužiteljstvu na postupanje kako bi se eventualno utvrdila odgovornost osoba u procesu donošenja odluka. S obzirom da nikada nisam bila u prigodi samostalno donositi odluke, smatram tendencioznim sve ovo što se proteklih dana veže uz moje ime.

 

Mislite li da je ovaj slučaj možda politički motiviran nakon svih posljednjih zbivanja?

Ako način na koji su mediji prenijeli navode o istrazi protiv mene stavimo u kontekst ukupnih zbivanja u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme, daje mi za pravo smatrati kako je slučaj politički motiviran. Ali, kažem vam, iza ovoga ministarstva su rezultati, iza nas je proces reforme obrane, na što sam izuzetno ponosna, jer je moj posao bio iznijeti tu reformu i zajedno s djelatnicima Ministarstva obrane BiH ‘postaviti na zdrave temelje’. Uz poštivanje Ustava BiH, zakona koji su doneseni u BiH, to je bio moj posao, na to sam jedino fokusirana i nikakvih spornih radnji nije bilo. Svoj posao sam radila i nastavit ću ga raditi i dalje, a pozivam također i Tužiteljstvo, druga ministarstva, medije i sve svoje sudržavljane da svoj posao rade profesionalno i odgovorno pa ćemo vidjeti kako će se priča završiti.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi