RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Matematičar Inzko: OHR će reagirati ako se probije rok za formiranje vlasti

Napisano 28.11.2014. 14:59
Valentin Inzko

Gostujući u emisiji Intervju Radija Bosne i Hercegovine, na novinarsko pitanje hoće li razgovarati sa liderima stranaka ako bude probijen rok za formiranje vlasti, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je rekao:

"To svakako, ako se probiju rokovi. Recimo formiranje Doma naroda. To je 30 dana poslije  objavljivanja službenih rezultata. Ja sam to u više navrata već rekao i napisao. Ja ću isto napomenuti stranke da je to protuustavni čin. Mislim da su ovaj put lideri svjesni toga da ne mogu raditi isto kao prošli put i mislim da nikakva intervencija neće biti potrebna.”

Podsjetimo, nedavno je visoki predstavnik posebno naglasio potrebu za brzim formiranjem vlasti na svim razinama pozivajući izabrane dužnosnike da utvrde konkretan reformski plan i dogovore formiranje vlada kako bi se radilo na jačanju vladavine prava i ostvarivanja napretka na europskom putu.

Visoki predstavnik je podvukao da, kako bi reformski napori u BiH uspjeli, međunarodna zajednica također treba nastaviti pružati podršku pozitivnim političkim inicijativama i biti čvrsta u nastojanjima da spriječi osporavanja Mirovnog sporazuma ili pokušaje podrivanja države.

Inače, OHR je reagirao nakon izbora 2010. godine, kada su probijeni rokovi za formiranje vlasti na federalnoj razini.

Nakon općih izbora 2010, Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Vijeća ministara više od 15 mjeseci od objave konačnih rezultata općih izbora, odnosno šesnaest mjeseci nakon što su izbori održani - 10. veljače 2012. godine. Formiranje vlasti na razini Bosne i Hercegovine tada je kasnilo uglavnom zbog zastoja u Federaciji BiH.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi