RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Matuško: Neum ostavljen na milost i nemilost onih koji imaju moć i bogatstvo

Napisano 10.10.2015. 08:58

Privatizacija hotela Zenit u Neumu našla se u središtu pozornosti nakon što su nedavno otvorene ponude od kojih najmanje jedna ne odgovara lokalnim propisima i regulacijskim planovima. Naime, na natječaju su se pojavili tuzlanski Bingo, obitelj Marić iz Austrije koja se dugi niz godina bavi građevinarstvom, te poznati NBA košarkaš Bojan Bogdanović s jednom neumskom kompanijom.

 

Preispitati postupak

Nakon što su otvorene ponude, utvrđeno je kako je Bingo ponudio najveći iznos za privatizaciju, slijedi ponuda obitelji Marić, te zajednička ponuda NBA zvijezde s neumskom kompanijom. Poslije otvaranja ponuda postalo je jasno kako postoje proceduralne pogreške zbog toga što je dostavljen business plan od najmanje dviju ponuda koji podrazumijeva dramatičnu promjenu izgleda hotela, pa čak i novu dogradnju, što bi bilo protivno regulacijskim planovima Neuma. Zbog toga su općinske službe poručile da u slučaju takve privatizacije neće izdati urbanističku dozvolu. No, takvo upozorenje iz Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije nisu uzeli u obzir zbog čega prijeti da ova privatizacija bude unaprijed osuđena na neuspjeh. Na to je upozorio i neumski načelnik Živko Matuško u pismu za Večernji list BiH, a kojeg u cijelosti prenosi portal Vecernji.ba.

- Odgovorni dužnosnici općine Neum pozorno prate postupak prodaje hotela Zenit i sve dostupne informacije vezane uz privatizaciju ove hotelske kuće. Kao neumski načelnik, tražio sam od Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije preispitivanje svih postupaka oko prodaje većinskog državnog udjela u hotelu Zenit, ali, nažalost, nailazio sam na veliko nerazumijevanje i ignoriranje svih naših stavova. Na javni poziv za privatizaciju javile su se tri kompanije, odnosno konzorcija. To su tuzlanski trgovinski lanac Bingo, poduzetnička obitelj Marić iz Austrije, podrijetlom iz BiH, te poznati NBA košarkaš Bojan Bogdanović zajedno s jednom kompanijom iz Neuma. Prema našim saznanjima, povjerenstvo koje je otvaralo ponude vrednovalo je određene pokazatelje i utvrdilo da je financijski najpovoljniji ponuđač tuzlanski Bingo. Smatramo da nisu uzete u obzir neke bitne činjenice koje dovode u pitanje legalnost čitavog postupka, te postoji zakonska osnova za poništenje spomenute ponude. Stoga ćemo preko općinskih tijela vlasti odlučno tražiti da se naše primjedbe uzmu u obzir.

 

Štititi interese Neuma

Ako netko stavlja svoj ugled i dostojanstvo na kocku radi vlastitog položaja i bogatstva, onda to nije u redu. Pitamo se je li konačno bačena kocka kako bi se netko poigrao sudbinom Neuma? Je li Neum ostavljen na milost i nemilost onih koji imaju bogatstvo i moć, a sav teret teške neumske zbilje stavljen na pleća onih dobrih domaćih ljudi koji ovdje žive? Spomenimo da u Neumu stoljećima, uglavnom, žive Hrvati, da je Neum stiješnjen između dvaju državnih granica i raznih interesa, da se Neum stalno bombardira velikim projektima koji bi ugrozili neumski akvatorij i kopno, koji su ekološki ranjivi. Za te projekte bi se uvijek našlo novca, ali se zato godinama odbijaju projekti koji su proizvod domaće sredine i koji bi donijeli prosperitet ovom narodu. Tražimo, prije svega, od hrvatskih predstavnika vlasti na svim razinama da štite hrvatske neumske interese i prava domicilnog stanovništva da mirno živi na svojoj rodnoj grudi, poštujući prava drugih koji žive u ovoj našoj državi, navodi u pismu kojeg posjeduje Večernji list BiH načelnik općine Neum Živko Matuško.


Nema komentara

Anketa

Ustavi