RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mehanizam koordinacije pada u vodu: Sarajevu smeta uključivanje županija u europske procese

Napisano 04.09.2015. 13:49

Vijeće ministara BiH trebalo bi najdalje do kraja rujna uskladiti odredbe utvrđene u Mehanizmu koordinacije sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jedan je od zaključaka koje su utvrdili ministri. No, zbog negativnog odjeka dijela bošnjačke javnosti i političkih stranaka koje su uključivanje županija u europske procese koordinacije, a napose odlučivanje konsenzusom, ocijenile na izvjestan način izdajom, u Vijeću ministara će se pokušati napraviti prilagodbe tako da cijeli sustav Mehanizma koordinacije padne u vodu, doznaje se. Bošnjačke stranke, DF, SDP, a djelomično i dio nezadovoljnih struktura SDA, ocijenile su kapitulacijom posve pragmatičan usklađeni prijedlog koji nije nikakav nacrt dokumenta, nego konačni prijedlog koji je već u identičnoj formi usvojila Vlada Republike Srpske.

 

Tehničke izmjene

Vijeće ministara bi po tvrdnjama iz ove institucije trebalo napraviti samo tehničke izmjene pa bi tako privremeni odbor za vođenje pregovora trebao postati stalni odbor... No, dio bošnjačkih dužnosnika sada razmatra nekoliko značajnijih intervencija da primjerice u Kolegiju za europske integracije jednome od pet tijela ne budu, primjerice, ministri financija ili pak županija. Taj bi pokušaj doveo veliki posao u pitanje koji je napravio tim Vjekoslava Bevande dok je bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH. To bi samoj BiH prouzročilo nenadoknadiv zaostatatak u pregovorima s EU, te ponovno poremetilo i političke odnose jer je dogovor o Mehanizmu koordinacije pokazao opredijeljenost za poštovanje svih razina vlasti, ali i predstavnika triju naroda koji imaju različit utjecaj na državnoj, entitetskoj odnosno županijskoj razini. Budući Hrvati na entitetskoj razini imaju marginalan utjecaj u svih pet tijela: Kolegij za europske integracije; Ministarsku konferenciju; Forum političkih savjetnika; Povjerenstvo za europske integracije i Radnu skupinu za europske integracije. U svim ovim tijelima bit će predstavnici županija što je u pravome smislu epohalni iskorak jer je najveći broj bošnjačkih političara ranije odbijao bilo kakvu mogućnost njihova uključivanja.

 

BiH, entiteti, županije...

Tako će, primjerice, Kolegij za europske integracije biti uspostavljen na inicijativu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a na osnovi sporazuma između predsjedatelja Vijeća ministara, predsjednika vlada entiteta i županija i gradonačelnika Brčko Distrikta. Istodobno, ministarske konferencije se sastoje od resorno nadležnih ministara s razina Bosne i Hercegovine, entiteta, županija i iz Distrikta Brčko. Odluke ministarskih konferencija u formi smjernica donose se koncenzusom njezinih članova i moraju ih u pisanoj formi potpisati svi njezini članovi te se upućuju operativnim i tehničkim tijelima u sustavu koordinacije u oblasti europskih integracija u BiH na provedbu. I U Forumu političkih savjetnika, Povjerenstva za europske integracije, radnim skupinama za europske integracije bit će predstavnici županija i odlučivanje je konsenzusom.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi