RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mehmed Čorhodžić zavio u crno travnički Borac

Napisano 18.08.2011. 11:20

Kako su pod zaštitom politike opljačkani firma Borac i njeni radnici

Mehmed Čorhodžić zavio u crno travnički Borac

Zbog Borca neko mora odgovarati krivično. Ne može proći neopaženo još jedna pljačka nekadašnjeg giganta - kategoričan je Ramiz Omanović
 
lako je Tvornica konfekcije Borac od rata pa naovamo često uzimana za primjer uspješne privatizacije tek prije koju godinu isplivale su brojne kriminalne radnje nekadašnjeg direktora i ovlaštenog zastupnika ortačke grupe koja je postala vlasnik 67 posto kapitala, Mehmeda Čorhodžića, inače daidže Adnana Terzića, jednog od najmoćnijih SDA-ovaca u SBŽ.

Nema investiranja

On je, kako tvrde dobro upućeni, ovu firmu olakšao za nekoliko milijuna maraka, jer Agencija za privatizaciju FBiH nije radila svoj posao. Naravno, ne treba ni spomenuti da se za (ne)uspješnu privatizaciju i kriminal pojedinaca niko ne smatra odgovornim.
No, krenimo redom. Inspektori Federalne financijske policije utvrdili su da nema skoro niti jednog među novim vlasnicima nekadašnjih proizvodnih pogona i poslovnih prostora Borca koji je do kraja ispunio uvjete iz kupoprodajnog ugovora. Provjerom realizacije ugovora o kupoprodaji travničkog Borca, utvrđeno je da neizmirene obaveze Mehmeda Čorhodžića kao predsjednika uprave i direktora tvornice, premašuju 6,5 milijuna maraka. Utvrđeno je da Čorhodžić i njegovi poslovni ortaci nisu investirali više od milijun maraka, niti su izmirili oko 5,6 milijuna maraka dugovanja za poreze i doprinose na plaće radnika, iako su se na to obvezali. Čorhodžića smatraju i odgovornim jer je bez znanja i suglasnosti Agencije za privatizaciju, jedinstveno poduzeće raspačao na tri nove firme.
Pored Borca Travnik, koji je pred propašću tu su i Borac Zenica pod stečajem i Borac Banovići, kojem prijeti stečaj.
Ogorčeni radnici Agenciju za privatizaciju FBiH smatraju glavnim krivcem zato što nije nadgledala privatizaciju, mada joj je to posao. Oni tvrde da je neshvatljivo da Čorhodžić ne izmiruje obveze prema državi, a da nitko to ne provjerava, mada svi znaju da je on tim parama koje je pokrao od radnika i imovine Borca napravio vile koje sada izdaje istoj toj Vladi FBiH i međunarodnim organizacijama. S druge strane, u Agenciji za privatizaciju kažu da je Uprava Borca radila iza njihovih leđa i da su oni zbog toga opunomoćili svog predstavnika kako bi podnijeli tužbu i raskinuli ugovor s ortačkom grupom.

Opljačkani gigant

A, postavlja se i pitanje zašto radnici sada optužuju sve druge, iako imaju i svoje krivice, jer su dali svoju suglasnost Čorhodžiću i opunomoćili ga kao predstavnika ortačke grupe, a nisu provjeravali njegovo poslovanje.       
Predsjednik Sindikata tekstilaca Ramiz Omanović, kaže za San da je pitanje Borca tako komplicirano da ne zna kako će se ta situacija na koncu završiti. Smatra da za ovo stanje netko mora odgovarati krivično. Ne može, tvrdi on, proći još jedna pljačka nekadašnjeg giganta neopaženo.

Sudovi i tužiteljstva treba da reagiraju
Federalna vlada može nešto konkretno poduzeti ukoliko se i kada se usvoji Zakon o reviziji privatizacije. Ovdje treba da reagiraju, tvrde radnici, tužiteljstvo i sudovi, no oni šute o čemu govore i brojne neprocesuirane kaznene prijave. I ako se radi o kriminalu višemilijunskih razmjera, kaznene prijave protiv odgovornih za pljačku imovine ovog poduzeća nikada nisu procesuirane. Dovoljno je spomenuti samo primjer hotela na Babanovcu. Naime hotela na Babanovcu prodat je za sedam milijuna KM i mimo zakona, jer Agencija za privatizaciju a ni resorno ministarstvo nisu bili obaviješteni o tome. Pare su otišle tko zna gdje.
   

| San | HB.org |


Nema komentara

Anketa

Ustavi