RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Michael Karnavas: Sudsko vijeće nečuveno je griješilo u presudi za dužnosnike Herceg Bosne

Napisano 29.11.2015. 09:26

Michael Karnavas, američki odvjetnik koji je branio više osoba koje su bile optužene za najteža kaznena djela počinjena u ratu. No, jedan od najtežih i najkompliciranijih procesa, za koji je osobno vezao i trećinu svoje odvjetničke karijere, je postupak protiv hercegbosanske šestorke dužnosnika gdje brani nekadašnjeg predsjednika Vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića u predmetu u kojemu je nedavno sudac Carmel Agius imenovan za predsjednika sudskoga vijeća. Aguis je naslijedio suca Theodora Merona na čelu ICTY, ali i sudskoga vijeća, što je nagovijestilo da će se presuda šestorici hrvatskih dužnosnika ponovno pomaknuti.

Odvjetnik Michael Karnavas kaže u intervjuu za Večernji list da je Sudsko vijeće nečuveno griješilo u presudi za dužnosnike Herceg Bosne.

Govoreći o tome kakva su mu očekivanja u pogledu izricanja drugostupanjske presude, kaže kako ne vjeruje da će presuda biti prije 2018. godine.

- Pretpostavljam da ćemo iznositi usmene argumente početkom 2017., tako da ozbiljno sumnjam da ćemo imati presudu prije prvoga dijela 2018. godine, kaže Karnavas.

Na upit kako sada, nakon što su podnijeli žalbe i sve temeljito analizirali, komentira prvostupanjsku presudu, Karnavas smatra da žalbe koje su podnijeli govore same za sebe.

- Bili smo šokirani kada smo vidjeli da je praktično cijeli slučaj obrane, kao i svi naši svjedoci, ignoriran. Predlažem da pročitate podnesene žalbe i sami se uvjerite u to. Kada smo ukazivali na nečuvene pogreške, nismo bježali od upotrebe izravnog i otvorenog jezika kako bismo na to upozorili, ističe Karnavas.

Na upit koliko je značajna činjenica da je predsjedatelj vijeća Jean Claude Antonetti bio protiv navoda o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata, kao i umiješanosti Hrvatske i predsjednika Franje Tuđmana u sukob, Prlićev odvjetnik ne misli da je to dovelo do bilo kakve razlike.

- Na kraju, on je zapravo potvrdio zaključke druga dva suca za gotovo cijeli slučaj. Zajednički zločinački pothvat, kako god pogrešno to može biti kao oblik odgovornosti, prihvatio je Haaški sud, tvrdi za Večernji list Michael Karnavas.


Nema komentara

Anketa

Ustavi