RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mlade žene žele u politiku

Napisano 26.07.2014. 15:56
Okrugli stol: „Uključivanje mladih žena u političke procese.”

U Mostaru je održan okrugli stol o temi: „Uključivanje mladih žena u političke procese.” Organizatori ovog okruglog stola su Međunarodni republikanski institut (International Republican Institute – IRI) i Zajednica žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na Okruglom stolu, kako je priopćeno iz Ureda za informiranje HDZ BiH, sudjelovale su predsjednica Zajednice žena HDZ-a BIH „Kraljica Katarina Kosača” Marija Zelenika, članica predsjedništva Zajednice žena HDZ-a BIH i zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta F BIH Ljilja Zovko, predstavnik IRI-ja Ibrahim Kovačević, predstavnica Incijative građanki/na Mostara (IGM) Ifeta Škoro, zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta F BiH Selma Jakupović, te članice Zajednice žena HDZ BiH kao i drugih stranaka i nevladinih organizacija.

Predstavnica Incijative građanki/na Mostara (IGM) Ifeta ŠkoroIfeta Škoro je prezentirala istraživanje IGM-a o ulozi žene u političkom životu našoj županiji, osvrnuši se i na rezultate ankete o položaju žena u politici koja je provedena u svim važnijim gradovima u BiH, koja je rakođer pokazala da je položaj žena u politici u Bosni i Hercegovini veoma loš.

Ljilja Zovko, zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta F BiH istaknula je kako žene u politiku može dovesti samo hrabrost i zato postoje ovi okrugli stolovi kako bi ukazali na činjenicu da za žene u politici postoji ogroman prostor. Žene u BiH su 52 % biračkog tijela i trebaju se boriti kako bi bile izabrane, naravno da to nije lako, ali to nije slučaj samo u BiH nego u mnogo većim demokratskim sredinama dodala je Zovko.

Selma Jakupović, zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta F BiH je rekla kako žene morju biti jače, hrabrije i odvažnije, te kako su kroz klub parlamentarki koji se sastoji od 11 stranaka u BiH i broji 22 zastupnice, mnoge značajne stvari na tom planu već pokrenute.

Ohrabruje podatak da najviše želje za učešće u političkim procesima imaju mlade žene dobne skupine od 22 – 25 godina, koje predstavljaju buduću snagu žena u političkom i javnom životu BiH i zaljučeno je da na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini ima prostora za političko djelovanje žena i da one same mogu biti nositeljice aktivnosti kako u svojoj stranci tako i u bh. društvu.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi