RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar dobiva 70 nadzornih kamera

Napisano 23.07.2014. 09:23
Nadzorna kamera

70 kamera čija se vrijednost procjenjuje na 70.000 maraka trebalo bi se postaviti u svim mostarskim glavnim ulicama, na trgovima, ali i izlazima iz grada, čime bi se automatski trebala pokrivati i prigradska područja, koja su zasigurno najugroženija.

Iako je projekt još uvijek u izradi, odnosno potrebno je srediti dokumentaciju, MUP HNŽ-a nada se kako će ovaj projekt uskoro zaživjeti kako bi se stvorila dodatna sigurnost za građane Mostara, ali i okolnih naselja gdje se često događaju provale i pljačke, a počinitelji se u više navrata ne pronađu.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, naveo je kako je ovaj projekt značajan za grad Mostar jer policiji nije u cilju kontrolirati građane, nego im omogućiti sigurnost.

Isto tako, prilikom nekog kaznenog djela ovakvim videonadzorom omogućio bi se ulazak u trag napadačima koji pobjegnu s mjesta zločina.

- Što se sigurnosnog aspekta tiče, policiji ovaj sustav omogućava vizualnu-virtualnu nazočnost na velikom broju lokacija i angažiranje patrola samo po potrebi, što omogućava racionalizacije u uvjetima nedostatka policijskih službenika. Grad Mostar, županija i brojni gospodarski subjekti izrazili su interes za potporu ovom projektu u cilju podizanja razine sigurnosti u gradu i županiji, kazao je Bošnjak za Dnevni list.

Iako je na početku projekt procijenjen na nešto manje novca, za njegovu potpunu realizaciju potrebno je 70.000 maraka. Iako je problem s proračunom HNŽ-a velik, u MUP-u HNŽ-a nadaju se kako će uspjeti realizirati ovaj projekt. Do sada je obavljen veliki dio priprema, odnosno sačinjen je elaborat i na temelju njega i projektna dokumentaciju te Grad Mostar mora dati urbanističke uvjete i konačnu suglasnost.

- Na temelju danih parametara raspisat će se javni natječaj za nabavu i ugradnju sustava sukladno odredbama Zakona o javnim nabavama. Predviđa se nabava kvalitetne opreme visoke rezolucije i kvalitete snimanja kao i tehničko uvezivanje u svim većim središtima u županiji. Mislimo da će za kompletnu potrebu kvalitetnog pokrivanja biti dovoljno 70 kamera, a nadzor i rukovođenje obavljat će Operativni centar PU Mostar za grad Mostar, a Operativni centar MUP-a HNŽ-a za županiju, naveo je Bošnjak koji je dodao kako ministar MUP-a HNŽ-a Slađan Bevanda radi na ovom projektu kako bi njegova realizacija bila što prije moguća.

 

bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi