RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar: Gradnja dvorane blokirana do izbora nove vlasti

Napisano 28.07.2014. 18:41
Sportska dvorana Mostar

Glavni i jedini razlog zbog kojeg se još uvijek ne gradi mostarska sportska dvorana jest novac. Da bi se nešto poduzelo po pitanju izgradnje dvorane, Agencija za izgradnju ovog objekta bila je prinuđena zatražiti kredit od stranih investitora, jer su državne i županijske vlasti još davno pokazale nezainteresiranost što se tiče sportske dvorane, piše Dnevni list.

Prije dvije godine u projekt izgradnje uključila se Europska komisija za izgradnju, preko koje je Razvojna banka Vijeća Europe ponudila kredit u iznosu od oko 20 milijuna eura. Direktor Agencije za izgradnju sportske dvorane Edin Prašo kaže kako su pregovori oko tog kredita još uvijek u tijeku, ali da se mora čekati na formiranje vlasti na razini Grada Mostara, tj. Gradskog vijeća koje bi odobrilo zaduživanje. Tada bi se konačno krenulo s izgradnjom dvorane na koju Mostarci čekaju više od 30 godina.

 

Ogroman kredit

“Banka je svoje uradila, završeno je nadgledanje objekta i detaljna provjera dokumentacije i vrlo su blizu dati nam taj kredit, pitanje je samo koliko smo mi blizu taj kredit uzeti. Radi se o jako velikom iznosu i da bismo ga dobili, bit će potrebno uključivanje svih razina vlasti, ne samo Grada Mostara, nego i vlasti na razini države”, navodi Edin Prašo, direktor Agencije za izgradnju sportske dvorane.

Kada je pokrenut proces gradnje dvorane, u planu je bila brza izgradnja. Međutim, kriza koja je zahvatila cijelu državu, odrazila se i na mostarsku dvoranu, tako da su graditelji bili prinuđeni obustaviti radove i danas nakon 30 godina gradnja još uvijek ne počinje.

Izgradnja sportske dvorane košta 62 milijuna maraka, a do sada su Grad Mostar i Federacija BiH izdvojili samo 12 milijuna za izgradnju ovog objekta.

“Naš problem je što smo mi počeli graditi dvoranu s niskim sredstvima, a da bi se ona napravila, treba nam puno više novca. Problem je u tome što je dvorana kapitalan objekt i što traži dosta ulaganja, a Grad već 3 godine ne uplaćuje ništa u svrhu njezine izgradnje”, dodaje Prašo u izjavi za Dnevni list.

 

Niskobudžetni radovi

Iako, po svemu sudeći, dvorana ne miče s mrtve točke, Prašo tvrdi kako se ipak izvode neki sitni radovi, koje proračun Grada Mostara ipak može pokriti.

“Nije da nema baš nikakve aktivnosti. Na terenu su rađeni neki sitni radovi koji su niskobudžetni, ali su obustavljeni prije šest mjeseci, tako da zadnjih pola godine nema nikakvih radova. Uglavnom smo radili podrum, rađene su određene stvari oko ograda, bravarija i izolacija i tako nekih sitnih radova koji nisu financijski agresivni i ne iziskuju velika sredstva”, navodi Prašo.

Iako se o dvorani stalno priča kao o objektu općeg značaja za grad Mostar, direktor Agencije za izgradnju smatra kako je dvorana samo ukras za grad, ali da od nje nema nekog velikog profita te da će se u nju uložiti više novca nego što ona može vratiti.

“Investitorima dvorana nije zanimljiva jer je ona neprofitna, sve i da se napravi, služit će kao ukras grada, jedna lijepa slika, reklama za grad. A kada je riječ o njenim troškovima, oni su uvijek veći nego što ona može donijeti zarade. Mi smo željeli standard, taj standard se pokazao kao skup, to je upravo sportska dvorana. Mostar nema dvoranu jer je to jako skup posao”, ističe Prašo, koji dodaje kako bi radovi sa sigurnošću bili završeni u roku od godine i pol, samo kada bi financijska sredstva bila osposobljena.

Prema projektu sportske dvorane, koji je napravljen još 80-ih godina, u okviru objekta bi trebali biti sportski tereni za sve sportove, te poslovni prostori koji bi jednim dijelom financirali dvoranu. U planu je i poslovno-trgovački centar, prodajne galerije, restorani, diskoklub, sauna, fitnes, kafići i drugi sadržaji. U sklopu dvorane trebala bi biti izgrađena i podzemna garaža s kapacitetom od oko 700 mjesta za parkiranje.

“Što se tiče izgleda dvorane, ja osobno smatram da nedostaje još skladišta, nedostaju još neki pomoćni prostori, ali europski stručnjaci koji su preuzeli ovaj slučaj smatraju da je projekt sasvim u redu i da ništa ne nedostaje, tako da ja kao pojedinac ne mogu utjecati na njihovu odluku. Smatraju da je dovoljan konačan kapacitet u iznosu od 4 tisuće metara četvornih”, dodaje Prašo.

Sportska dvorana je prvobitno namijenjena studentima i sportskim ekipama, kako s područja grada Mostara, tako i drugih gradova iz BiH i regije. Od dvorane bi svi ljubitelji sporta i dobre zabave imali koristi.


Nema komentara

Anketa

Ustavi