RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostar: Održan sastanak o sigurnosti i problemima malodobne delikvencije

Napisano 08.02.2016. 18:15

Na poziv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, u mostarskoj Gradskoj vijećnici upriličen je drugi sastanak na temu sigurnosti i problema malodobne delikvencije, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Gradske uprave Mostar.

Sastanku su, uz predstavnike Grada Mostara, bili nazočni predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Skupštine HNŽ-e i MUP-a HNŽ-e,  Ministarstava obrazovanja, nauke, kulture i športa HNŽ-e, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-e, Tužiteljstva HNŽ-e, sigurnosnih agencija OSA-e i SIPA-e, Centra za socijalni rad Mostar, Pedagoškog zavoda Mostar, PU Mostar, te četiri aktiva direktora i ravnatelja osnovnih / srednjih škola HNŽ-e. Sastanku je bila prisutna i Alisa Balić, sestra tragično stradalog učenika Đanija Balića.

U priopćenju se podsjeća kako je na prvom sastanku, održanom 24. prosinca prošle godine, formirana petočlana radna skupina koja je sastavila prijedloge kako i na koji način unaprijediti situaciju u Gradu Mostaru kada je u pitanju malodobna delikvencija, te s njima upoznala prisutne, nakon čega je uslijedila rasprava te doneseni zaključci.

Zaključeno je kako je potrebno poduzimati mjere pojačanog nadzora te aktivirati  primjenu Međuinstitucionalnog  protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obrazovnim ustanovama u HNŽ-e i Smjernica za prevenciju malodobne delinkvencije i nasilja u školama HNŽ-e.

Vlada HNŽ-a, u skladu s tim protokolom, treba formirati koordinacijsko tijelo u cilju bolje i učinkovitije prevencije, pomoći i zaštite slučajeva nasilja, a Grad Mostar treba imenovati tijelo za praćenje, suzbijanje i prevenciju nasilja. U suradnji s Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo i menadžmentom škola, u najvećoj mogućoj mjeri potrebno je aktivirati provođenje postojećih Protokola o postupanju u slučaju nasilja u školi odnosno prevenciji maloljetničke delinkvencije.

U suradnji s Pedagoškim zavodom i Zavodom za školstvo potrebno je osmisliti i aktivirati Programe edukacije nastavnika, roditelja i učenika te intenzivirati međuinstitucionalnu suradnju u cilju suzbijanja nasilja i zlostavljanja, te stvoriti neophodne kadrovske pretpostavke za otkrivanje i sprječavanje svakog oblika nasilja među djecom u školama na području Grada Mostara.

Također, potrebno je inicirati da se kadrovski ojačaju odgojno-obrazovne ustanove na način da svaka škola ima pedagoga, psihologa i socijalnog radnika, kako bi mogle preventivno djelovati na sve oblike vršnjačkog nasilja i malodobničke delinkvencije, navodi se u priopćenju.

VL


Nema komentara

Anketa

Ustavi