RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarci mise slušaju u vojnom skladištu i salonu namještaja

Napisano 25.09.2016. 21:29

Od sedam župa u Mostaru dvije još uvijek nemaju župnu crkvu, i to Župa sv. Ivana Apostola i Evanđelista i Župa sv. Tome Bijeli Brijeg. Župa sv. Ivana Apostola godinama djeluje u skučenim uvjetima, u nekadašnjem skladištu jugo-vojske, a vjernici Župe sv. Tome Bijeli Brijeg svetu misu slučaju u preuređenom salonu namještaja na Bijelom Brijegu, koji se nekada zvao „Dom“.

Župnik u Župi sv. Ivana Apostola i Evanđeliste don Mladen Šutalo kazao nam je da na svakoj svetoj misi u njegovoj župi bude blizu tisuću vjernika. Neki ostanu i vani, jer se uvijek traži mjesto više. Svake nedjelje se ispred objekta koji služi kao župna crkva, a koji se nalazi kod Mepasa, može vidjeti da je znatan broj vjernika misu sluša iz dvorišta.

Upitan što je s crkvom Kristova Uskrsnuća, koja se prije dvadeset godina počela graditi baš za potrebe ove župe, a kod zgrade federalnih institucija u Mostaru, župnik nam reče da je pitanje izgradnje te crkve preuzela Biskupija, te ne bi detaljizirao, ali da po tom pitanju sve nažalost i dalje sve stoji.

 

Dvadeset godina od kamena temeljca

Gradilište i kamen te crkve blagoslovljeni su 12. veljače 1996., od toga je prošlo punih dvadeset godina. O tome je, između ostaloga, u jednom osvrtu posebno govorio i generalni vikar Mostarsko- duvanjske biskupije don Željko Majić.

„Gradnja crkve Kristova Uskrsnuća istinska je potreba vjernika župe Svetog Ivana apostola i evanđelista koja je najbrojnija – vjerujemo ne samo katolička – vjerska zajednica u Hercegovini. Vjernici ove župe sada se na liturgijska i crkvena slavlja okupljaju u neadekvatno preuređenu vojnom skladištu. Ugovor o korištenju istječe 2016.“, napisao je Majić.

Naveo je da je prostor na kojem je započeta gradnja bio jedini slobodan građevinski prostor na području župe. I nije darovan nego je kupljen, te je prošao svoj pravni put od prostornoga planiranja preko kupnje zemljišta do urbanističke suglasnosti.

„Grad kao politički subjekt preuzeo je zakone i rješenja gradskih općina. Da nije tako, koliko bi toga danas u gradu s građevinskim dozvolama iz toga vremena bilo bespravno! Pa i u tzv. „centralnoj zoni“. I sama zgrada Vlade FBiH, u neposrednoj blizini gradilišta crkve Kristova uskrsnuća, iz toga je vremena. Kako to da je od svega, u cijelom gradu isplaniranoga i izgrađenoga, jedino sporna crkva Kristova Uskrsnuća?“, upitao je Majić.

 I od njegova osvrta prošle su dvije godine, a ništa se nije promijenilo. Započeti crkveni objekt je zarastao u šikaru i čeka neke bolje dane.


Crkva na Bijelom Brijegu u izgradnji

Don Krešo Puljić župnik je u Župi sv. Tome na Bijelom Brijegu, još jednoj koja nema crkvu. Tamo je za potrebe Župe koja broji oko 5 tisuća vjernika kupljen salon namještaja „Dom“, a uz spomenuti salon namještaja počela je izgradnja nove crkve. Kako nam je ispričao don Krešo Puljić radovi na novoj crkvi su počeli prošle godine u siječnju, da bi do kolovoza iste godine bila sagrađena kripta.

Trenutačno radovi stoje, dok se ne prikupi još sredstava, te dodatna dokumentacija. To je i najmlađa župa u Mostaru, koja ubrzo slavi peti rođendan. <b> </b>Podsjetimo, Župa sv. Petra i Pavla ima crkveni objekt, baš kao i Katedralna. Novu crkvu imaju i vjernici Župe sv. Mateja na Rudniku, ali i župljani Župa sv. Marka i sv. Luke u Cimu i Ilićima. Posla je ostalo i u tim župama, ali je sigurno ponajteže djelovati ondje gdje su vjernici praktično bez krova nad glavom.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi