RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Mostarci tuže parlamentarce sudu u Strasbourgu

Napisano 25.07.2016. 17:00

Nakon što nije pronađeno zajedničko rješenje za Mostar, unatoč i posebnom zalaganju američkog i britanskog veleposlanstva u BiH, sve glasnije su informacije kako će Mostarci protiv bh. parlamentaraca podići tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Tužba protiv BiH, odnosno Parlamentarne skupštine BiH – Doma naroda i Zastupničkog doma, zasnivala bi se na diskriminaciji građana Mostara i to tijekom dva izborna ciklusa, kada im nije omogućeno jedno od najosnovnijih demokratskih prava: građansko i političko pravo – izlazak na izbore, da biraju i budu birani.

 

Diskriminacija

Rješenje za Mostar, odnosno, način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara ne pronalazi se već šest godina, točnije od suspenzije neustavnog dijela Statuta Grada Mostara 2010. oko proporcionalnosti izbora vijećnika u dijelu koji kaže da se ‘U svakom gradskom području biraju po tri vijećnika…’. Za ovo usklađivanje Parlamentarna skupština imala je rok od šest mjeseci – prije šest godina.

Bez obzira na presudu Ustavnog suda BiH, Parlamentarna skupština ni do danas nije postupila po presudi. Ustavni sud BiH u veljači 2012. godine Tužiteljstvo BiH izvijestio je da parlamentarci nisu postupili po presudi i sve je ostalo na tome. Tzv. ‘restoranski pregovori’ lidera najjačih političkih stranaka, SDA i HDZ-a, a sada i SBB-a, nastavljaju se i dalje kako bi se njihovo ‘amenovanje’ moglo primijeniti i u parlamentu. Bez rezultata i uz toleranciju tužiteljstva.

Zbog stalnog odlaganja rješenja za Mostar, a kako doznaje Dnevni list, planira se podizanje tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog višegodišnje diskriminacije žitelja Mostara. Tako bi se Mostarci pridružili i ‘don kihotskoj’ borbi Derve Sejdića, Jakoba Fincija, Azre Zornić, Ilijaza Pilava za svoja građanska prava i to protiv bh. parlamentaraca i političkih lidera koji ne poštuju odluke Ustavnog suda svoje države.

 

Tužba protiv oba saziva

U ovom kontekstu, a od strane međunarodnog kuta, u Bosni i Hercegovini nastavljaju se kršiti potpisane europske i međunarodne konvencije uz visoku razinu pravne nesigurnosti te tako i vladavinu anarhije kao i prešućen pad ustavnog poretka.

Kako se doznaje, tužba će se odnositi na oba saziva parlamentarnih skupština, od 2010. godine do danas. S obzirom da jedan saziv ukupno broji 42 parlamentarca, a pojedini u parlamentarnim klupama sjede i u ovom mandatu, na sudu u Strasbourgu naći će se imena njih oko 70-ak. Izvjesno je da bi ovo mogla biti najveća sramota Bosne i Hercegovine pred Europom i svijetom do sada.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi