RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na mostarskoj pisti testirana prva studentska jurilica u BiH

Napisano 29.08.2015. 21:29

FSRacing team kojeg čine studenti Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru uspješno je završio i testirao na pomoćnoj mostarskoj pisti prvi ''Formula Student'' bolid u Bosni i Hercegovini.

Nakon osnutka tima početkom 2013. godine uz mnogo uloženog vremena i truda, te sponzorstva i donacija, devet studenata izradilo je bolid Ammodytes – odnosno  'Poskok'.

Sa skromnim budžetom, te sponzorstvima i donacijama koje su morali sami pronaći studenti su proveli nebrojeno mnogo sati u radionici koju im je ustupio Fakultet. Nakon skoro dvije godine rada i truda izradili su bolid koji može doseguti brzinu od 180km/h i s kojim će se predstaviti na natjecanju u Češkoj.

''Maksimalna brzina našeg bolida iznosi 180km/h s tim da smo po pravilniku strogo ograničeni stvarima kao što su promjer restriktora koji ne smije biti veći od 20mm, te drugim stvarima koje smanjuju snagu motora; sve u svrhu što veće sigurnosti studenata'', rekao je za Bljesak.info Ante Hrkać ispred FSR tima.

Vrijednost bolida iznosi 50.000KM, dok vrijednost ukupnog projekta iznosi više od 70.000KM – tu spadaju cijene izrade, alata te ostalih troškova koji su bili neophodni za izgradnju bolida. Oklop bolida dizajnirao je Dejan Jurišić, član tima i jedan od osnivača.

Natjecanje u Češkoj će se održavati od 3. do 9. rujna 2015. godine, a FSR tim je prvi i jedini tim iz BiH koji će se naći na ovom natjecanju. Konkurenciju će im činiti timovi sa drugih sveučilišta iz Njemačke, Rusije, Francuske, Češke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Izraela, Finske i drugih zemalja širom Europe i svijeta.

''Naravno da smo ponosni jer smo prvi i jedini Formula Student tim u BiH, te želimo pokazati svim ostalim studentima da uz dovoljno truda i volje mogu napraviti velike stvari u našoj državi'', rekao je Ante.

Samo natjecanje sastoji se od statičkog i dinamičkog dijela. Statički dio sastoji se od poslovne prezentacije kojom se nastoji opravdati projekt kao profitabilan proizvod na tržištu, dok se u dinamičkom dijelu vrše testovi ubrzanja, proklizavanja, potrošnje, kao i test izdržljivosti.

Ante je rekao kako je zainteresiranost studenata uvijek bila velika za njihov projekt.

''Problem je što ovaj projekt oduzima slobodno vrijeme, te uz fakultet teško je naći vremena za ostale aktivnosti i mnogi studenti ne mogu izdvojiti toliko vremena. Početkom ljeta oformili smo tim sa 10 članova koji će nastaviti raditi na novom bolidu dok se mi „stari“ nakon povratka s natjecanja posvećujemo učenju'', rekao je Ante.

Osnova projekta "Formula student SAE" je izazvati studente iz cijelog svijeta koji kao zadatak imaju projektirati i izgraditi jednosjedne trkaće automobile (bolide) koji se naknadno testiraju na natjecanju.

"Formula Student SAE" je najveće i najbolje natjecanje te vrste u Europi. Pokrenuto je od strane „Instituta inženjera strojarstva“ (IMechE- Institution of mechanical engineers), u suradnji s mnogim poduzećima u industriji.

Natjecanje promiče razvoj karijere i izvrsnost u inženjerstvu, te je izazovan projekt koji pred studente postavlja zadatak da samostalno dizajniraju, izgrade te marketinški razviju svoj bolid kao proizvod spreman za tržište.

Studentima omogućuje praktičnu vježbu u dizajnu i proizvodnji elemenata u autoindustrijskom inženjerstvu. Potiče se timski rad u različitim situacijama: pod pritiskom te u uskim vremenskim rokovima kako bi se studenti pripremili za buduće stresno i sve kompleksnije poslovno okruženje.

Zahtjeva se potpuna predanost u radu i projektiranju, mnogo neprospavanih noći i odricanja, ali sve u svrhu razvoja visokokvalitetnih mladih inženjera.

Bljesak.info


Nema komentara

Anketa

Ustavi