RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na Širokom Brijegu održan VI. simpozij Stopama pobijenih

Napisano 29.09.2014. 22:43
Na Širokom Brijegu održan VI. simpozij Stopama pobijenih

Jučer je u samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu VI. simpozij pod nazivom Stopama pobijenih. Osvjetljavanje je to komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo. Priređivač simpozija je vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program ovogodišnjeg simpozija započeo je svetom misom koju je predvodio fra Nikola Rosančić, župni vikar na Humcu. Nakon sv. mise u samostanskoj su dvorani održana prigodna predavanja.

Željko Primorac, profesor iz Vrgorca, govorio je o Ideološkoj podlozi masovnih ubojstava Hrvata u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, dok je politolog Dražen Barbarić govorio na temu Političko-ideološki aspekti stradavanja širokobrijeških franjevaca.

Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za uređivanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg, predstavio je rad širokobriješkog povjerenstva. Do sada inače ima 9 ustrojenih povjerenstava u BiH: Široki Brijeg, Ljubuški, Neum, Posušje, Busovača, Čitluk, Kupres, Grude i Tomislavgrad.

ABC portal


Nema komentara

Anketa

Ustavi