RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na ulazu u crkvu u Derventi sagradili kafić

Napisano 07.04.2010. 21:24
Župe sv. Juraja mučenika iz Dervente

SARAJEVO - Župnik Župe sv. Juraja mučenika iz Dervente vlč. Filip Maršić uputio je pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku kojim moli njegovu intervenciju kako bi konačno bio uklonjen bespravno izgrađeni ugostiteljski objekt “Imperija” kojim je zatvoren jedan od ulaza u ponovno izgrađenu katoličku župnu crkvu u središtu Dervente koja je tijekom rata minirana i potpuno srušena. Župnik Maršić u svom dopisu navodi da je prošlo više od dvije godine kako je, u vezi s tim, uputio žalbu općinskim tijelima u Derventi.

Šest rješenja

Za Dnevni list kaže da je do sada doneseno šest rješenja o uklanjanju objekta koji zatvara pristup ulazu u crkvu sa stražnje strane, odnosno onemogućuje ulaz u sakristiju, a dokaze o tomu je poslao i visokom predstavniku. Zadnje i konačno rješenje protiv kojeg nije dopuštena žalba, 15. veljače 2010.  donijelo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u kojem je naređeno da u roku 30 dana predmetni objekt bude uklonjen. Vlč. Maršić tvrdi da je vlasniku “Imperija” rješenje uručeno tek 26. veljače samo da bi se proces odugovlačio. “To znači da je objekt trebao biti srušen 28. ožujka što nije učinjeno. Zanimljivo, u sedam točaka oni navode da je Crkva u pravu, ali kad odluku treba provesti nitko nema hrabrosti da to i učini. Iz usta odgovorne osobe sam čuo da je vlasnik “Imperija” podmićivao neke osobe kako objekt ne bi bio srušen. Mislim da je do sada u tu svrhu sigurno dao oko 30.000 maraka. I meni je također prijetio. Govorio mi je da će me ubiti. Ja se ne bojim i njemu sam govorio da puca samo da pazi da ne promaši”, kazao je vlč. Maršić.

Tajac u Općini

Načelnica Odjela za prostorno uređenje općine Derventa Ljubica Bećarević u svom dopisu od 2. ožujka 2010. koje je uputila ombudsmanu za ljudska prava obećala je da će se ispoštovati propisani rokovi, kazao je Maršić. Kontaktirali smo je putem telefona, no ona nije željela razgovarati. Mada smo tražili i njezino mišljenje ona je kazala da ne možemo slušati samo jednu stranu i da datumi koje je spomenuo vlč. Maršić nisu točni.

Vratilo se 800 Hrvata

Općina Derventa je brojala oko 23.000 Hrvata, a danas ih nema ni 800. U gradu Derventi je prije rata živjelo oko 9.000 Hrvata. Vratilo ih se oko 330. “Premijer RS-a Milorad Dodik kaže da ne sprječava nikog da se vrati na svoja prijeratna ognjišta, ali ništa i ne čini da se ljudi vrate. Iz proračuna Općine Derventa Pravoslavna crkva dobije 300.000 maraka, a ja sam više puta tražio za Katolički crkvu pa nikad ništa nisam dobio”, kazao je župnik Maršić

Hrvati nisu dobrodošli

“Ovakvi stavovi, kako općinskih, tako i entitetskih vlasti pokazuju da Hrvati – katolici, kao ni Katolička crkva nisu dobrodošli, iako su naši korijeni duboki u ovoj pitomoj posavskoj zemlji. Ne samo da nam je tijekom prošlog rata stablo potpuno odsječeno, nego sada ovim i sličnim činima žele i korijenje iščupati, kao da nas nikada tu nije niti bilo”, stoji u pismu župnika Maršića.

Dnevni List


Nema komentara

Anketa

Ustavi