RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Na vodopadu u centru grada ponovo će se moći kupati

Napisano 28.01.2013. 16:22

Jajce - Četvrta faza projekta sanacije korita rijeke Plive

Na vodopadu u centru grada ponovo će se moći kupati

■ U tijeku je izrada okruglog platoa ispod vodopada, koji će biti obložen kamenom te pet etaža, odnosno tribina, na kojima će se odvijati kulturni događaji

■ 400.000 maraka iznosi vrijednost projekta sanacije vodopada

Radnici jajačke firme „Komotin“ završavaju četvrtu fazu sanacije korita rijeke Plive i vodopada koji se nalazi u centru grada, na ušću Plive u Vrbas.

Kako nam je kazao direktor „Komotina“ Frano Dramac, obnova vodopada odvija se u četiri faze, a već su završene tri.

Pet etaža

- U prvoj je stabilizirano korito Plive, u drugoj fazi stabiliziran je desni blok, dok je u trećoj utvrđen kompletan vodopad. Četvrta faza podrazumijeva izradu okruglog platoa ispod vodopada, koji će biti obložen kamenom, pet etaža, odnosno tribina, na kojima će se odvijati kulturni događaji... Također, u ovoj fazi bit će napravljena i rasvjeta, pješačke staze, klupe te se planira uređenje hortikulture – kazao je Dramac.

Voda s vodopada ponovo će padati u jedan vizualno lijep bazen, koji će biti namijenjen i za kupanje, a s njegovog vrha ponovo će se skakati.

Jajačkom vodopadu prijetilo je uništenje još prije šesnaest godina kada su zbog visokog vodostaja i nereguliranog vodotoka Plive, po ko zna koji put ljudskom greškom, uništeni neponovljivi slapovi kroz kraljevski grad. Tada su se zaustavljanjem rada Hidroelektrane Jajce prelile ogromne količine vode, bile su i ogromne padavine, što je izazvalo dodatne probleme. 

Vodopad je interventno saniran 1997. godine, ali je ponovo oštećen 2004. za vrijeme poplava, kao i 2006. godine.

Riješiti probleme

Ova sanacija u četiri faze trebala bi konačno riješiti sve probleme u vezi s jajačkim vodopadom. Sanaciju s oko 400.000 KM financira Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a nadzor vrši inženjer Dževad Ribić. 

Među najljepšim u svijetu

Vodopad je pravo ogledalo Jajca, nalazi se na samom ulazu u grad iz pravca Banja Luke i Donjeg Vakufa. Veličanstveni, 21. metar visok, vodopad jedan je od dvanaest najljepših u svijetu.

Ukrašava sami centar grada čineći ga jedinstvenim u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi