RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nacionalna federacija američkih Hrvata predložila Inzku uspostavu hrvatske federalne jedinice u BiH

Napisano 28.09.2016. 12:45

Krovna udruga Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) predložila je u pismu upućenom Visokom međunarodnom predstavniku u BiH Valentinu Inzku uspostavu većinske hrvatske federalne jedinice u Bosni i Hercegovini kako bi se ostvarila jednakopravnost Hrvata koji su u podređenom položaju zbog majorizacije od strane mnogobrojnijih Bošnjaka, navodi se u priopćenju koje je u ponedjeljak dostavljeno medijima u BiH.

“Sada je možda pravo vrijeme da se razmotri spajanje nekoliko hrvatski većinskih županija u federalnu jedinicu. Put do sigurnije, stabilnije i konsolidiranje BiH, kao uspješne nacionalne države, jest osnaživanje Hrvata i rješavanje njihovih pritužbi”, navodi se u pismu NFCA koje je potpisao predsjednik te udruge Steve Rukavina. Izražava se očekivanje da će Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kojega čine najvažnije zemlje svijeta i koji nadzire provođenje mirovnog sporazuma u BiH podržati zahtjeve bosanskohercegovačkih Hrvata čije je vodstvo ‘pokazalo zrelost i čvrsto opredjeljenje u predvođenju ostatka države na putu (prema EU-u)’.

“Uzdamo se da će SAD i PIC intenzivirati i ispuniti svoje obveze kako bi ponovno uspostavili institucionalnu slobodu i jednakost Hrvata, kako bi mogli maksimizirati svoje ambicije prema EU-u”, ističe se u pismu NFCA.

Iz ove organizacije su, kako prenosi Poskok.info, naveli i brojne primjere institucionalne neravnopravnosti Hrvata ističući da je nezakonit načini na koji Bošnjaci i drugi nehrvati biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da se oduzimaju ili relativiziraju prava Hrvata zajamčena i čuvana u okviru gornjeg nacionalno koncipiranog Doma naroda, Vlade i drugih ključnih institucija i tijela u FBiH.

“Nove nametnute izmjene učvršćuju moć predstavnika Bošnjaka na štetu Hrvata, čime se stavljaju Hrvati u podređen položaj, dopuštajući Bošnjacima unutar FBiH, bez hrvatskog sudjelovanja i utjecaja, voditi procese donošenja odluka”, navodi se u pismu NFCA-e upućenom austrijskom diplomatu na čelu međunarodne uprave u BiH.


Nema komentara

Anketa

Ustavi