RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nagrada za etničko čišćenje: Selmo Cikotić postao savjetnik Bakira Izetbegovića

Napisano 06.02.2016. 10:21

Selmo Cikotić, bivši državni ministar obrane, imenovan je za savjetnika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. On će bošnjačkog člana Predsjedništva BiH savjetovati o pitanjima iz domene obrane i sigurnosti.

Vlada FBiH prihvatila je njegovu ostavku na dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Umjesto Cikotića privremeno je na tu dužnost imenovan Šefkija Okerić, također kadar SDA.

Cikotić je, pak, i novi predsjednik Savjeta SDA, gdje je zamijenio Denisa Zvizdića.

Unatoč iznimno problematičnoj ratnoj prošlosti Selmo Cikotić nastavlja, pod pokroviteljstvom SDA, uspješno broditi bosanskohercegovačkim političkim vodama. Tako je nakon mandata kao ministar obrane sada postao savjetnik Bakira Izetbegovića.

Naime, Cikotić je bio ratni zapovjednik Operativne grupe “Zapad” ABiH u koje je spadalo područje Bugojna i Uskoplja, te dijelova općina Donji Vakuf i Novi Travnik. U području odgovornosti Selme Cikotića u ratu su ''djelovali'' mudžahedini - prethodnici modernoga ISIL-a, a bugojanski Hrvati i danas tvrde kako je Cikotić, pored Dževada Mlaće, adresa na kojoj tražiti informacije o nestalim Hrvatima Bugojna.

Prema popisu stanovništva iz 1991., Hrvata je u Bugojnu živjelo nešto više od 16 tisuća (35 posto), kraj rata u svojim domovima dočekalo ih je tek oko 800, a svi ostali su prognani. Čak 2550 njihovih obiteljskih kuća i stanova je opljačkano i devastirano, a oko 1700 kuća je zapaljeno ili srušeno.

Ubijeno je 311 Hrvata, od toga 70 civila, a među njima petero djece i desetak staraca. Kroz 12 logora ABiH prošlo je 1060 zarobljenih vojnika i civila, a oni koji su imali sreću dočekati puštanje na slobodu u zatočeništvu su proveli 240 dana. Dvadeset i trojica, svi registrirani kod Međunarodnog crvenog križa (MCK), kao ratni zarobljenici su odvedeni iz logora, posmrtni ostaci trojice su pronađeni, dok se za sudbinu 20 njih ništa ne zna, iako je jasno da je tragična.

Ovo nije prvi put da SDA nagrađuje svoje ratno-zločinačke kadrove poput Cikotića pozicijama koje su sinonim za ''dobro uhljebljenje'', nego je zapravo potvrda pravila.

Dnevnik.ba


Nema komentara

Anketa

Ustavi