RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nagrada za zločine nad Hrvatima: Cikotić kandidat za direktora OSA-e?

Napisano 01.08.2015. 12:36
Selmo Cikotić

Enver Mujezinović, Selmo Cikotić i Amir Ahmić najozbiljniji su kandidati za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, ključne državne institucije za suradnju s međunarodnim agencijama u borbi protiv terorizma.

Kako saznaju "Nezavisne", nakon što je u javnosti procurilo da Bakir Izetbegović, lider SDA, na sve načine na ovo mjesto želi da progura Osmana Mehmedagića Osmicu, koji je godinama blizak s obitelji Izetbegović (bio uz njegovog oca Aliju), međunarodna zajednica je, očito, reagirala diplomatskim i političkim pritiscima prema Izetbegoviću.

Naime, poznato je da je Mehmedagić, inače bivši pripadnik tajne službe AID (Agencije za istraživanje i dokumentaciju), neprihvatljiv Amerikancima i međunarodnoj zajednici kao kadar nedovoljno posvećen borbi protiv terorizma i netko kome se zamjera bliskost s radikalnom strujom SDA.

Za razliku od njega, i Cikotić (bivši general ARBiH i nekadašnji ministar obrane BiH) i Ahmić (bošnjački oficir za vezu s Haškim sudom), ali, interesantno, i Mujezinović (optuženik u nekadašnjem predmetu "Pogorelica" te bivši načelnik u AID i "stari" obavještajac) prihvatljivi su kandidati za međunarodnu zajednicu. Tako, barem, tvrdi izvor "Nezavisnih" iz obavještajne zajednice, blizak vrhu SDA.

- Mujezinović je nedavno bio i u Washingtonu i priča se da su ti odnosi 'popeglani'. U SDA, koja polaže pravo na kandidata, sada vjeruju da je on prihvatljiv izbor, međutim, problem je što su Mujezinović i Izetbegović u lošim odnosima, a sa druge strane Mujezinović je dobar sa Bakirom Alispahićem, s kojim ima dugogodišnje obavještajne veze, tako da mu to predstavlja hendikep - ističe sugovornik Nezavisnih.

Sa druge strane, Cikotić, koji odlično barata engleskim jezikom te je završio i američke vojne tečajeve, prihvatljiv je SAD, međutim, nije Hrvatima, jer ima hipoteku umiješanosti u ratne zločine nad Hrvatima Bugojna. On, je zajedno s Dževadom Mlaćom glavni osumnjičenik od strane bugojanskih Hrvata za zločine nad hrvatskim pukom u ovoj općini.

Problem predstavlja i što je Cikotić član Predsjedništva SDA, te sa te strane ne ispunjava formalne uvjete, no, ukoliko bi se prijavio na tečaj za novog direktora OSA, taj dio uvjeta mogao bi ispuniti ostavkom na stranačku dužnost (kao nekada ranije i Almir Džuvo, koji je bio kadar SDP-a).

Cikotić za Nezavisne nije ništa želio komentirati oko ovih špekulacija.

Prvi.tv


Nema komentara

Anketa

Ustavi