RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon 70 godina u Argentini, Čapljinac se vratio korijenima

Napisano 14.12.2016. 20:33

Vidoje Jarak rođen 1939. godine u selu Hotanj općina Čapljina. Nakon 70 godina neprekidnog boravka u Argentini došao je da posjeti svoje rodno mjesto, piše Caportal.net.

Križni put njegove obitelji je bio sličan kao i većini Hrvata toga vremena. Austrija, logori, Italija, Torino te potom Genova odakle ih brodovima prebacuju u Argentinu. Zbog straha za sigurnost rodbine koja je ostala u Hercegovini njegova obitelj se ne javlja o svojoj sudbini. Otac i majka te njihovo šestero djece uspijeva preživjeti ovaj put te počinju novi život daleko od rodnog kraja.

Riječima je teško opisati oduševljenje i emocije ovog vremešnog vitalnog starca. Posjeta rodnoj kući, spomen obilježjima poginulim i nestalim, preživjeloj rodbini i posjeta grobovima svojih predaka nakon 70 godina je bila strašno emotivna. Nije skrivao oduševljenje dočekom rodbine kao i puno pohvala za općinsku službu prilikom izdavanja rodnog lista.

Vrlo dobro govori hrvatski jezik zbog komunikacije u hrvatskoj zajednici u Argentini. Osim lijepih uspomena na ovaj posjet ovaj skromni čovjek sa sobom samo nosi monografiju Čapljine i hrvatski stijeg. Kako je rekao ovo sigurno nije zadnji posjet Hercegovini njega i njegove obitelji.


Nema komentara

Anketa

Ustavi