RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon Mostara i Livna: I u Jajcu Arapi klanjaju gdje god im je volja

Napisano 29.07.2016. 13:02

Nakon vijesti kako su u Mostaru i Livnu nasred tržnog centra, dvije žene, obučene u hidžab, klanjale namaz, islamsku obrednu molitvu možemo svjedočiti još jednom događaju i u Jajcu, prenosi VolimJajce.com

Stanovnici općine Jajce su se već na ovakve situacije naviknuli, s obzirom da svakodnevno, negdje na javnim mjestima možemo vidjeti prizore, koji su mostarce zaprepastili.

Od onih u prirodi na Plivskom jezeru, u parkovima itd., pa i u hodnicima nekih ugostiteljskih objekata, prenosi volimjajce.com

Jednu od tih situacija slikao je čitatelj, a na slici se kao i u Mostaru i Livnu vidi grupno klanjanje više arapskih turista na Plivskom jezeru.

Čak i “domaći ” dečki, točnije aktivisti SDA su prošle godine , javno na Mlinčićima na jezeru, na zaprepaštenje normalnog svijeta, upražnjavali vjeru, gdje su klanjali prilikom ramazanskog iftara.

Da li su ove stvari zakonski dopuštene, manje je bitno, iako bi se moglo protumačiti kao narušavanje javnog reda i mira, koliko je bitno da netko to vjerojatno dozvoljava, samim tim što istima nisu pojašnjenja pravila ponašanja u našoj zemlji ili općini.

Osobito čudi to, jer ti ljudi, koji se u BiH ponašaju tako slobodno kao da su tu i rođeni, dolaze iz arapskih zemalja, u kojima su pravila ponašanja turistima iz drugih krajeva svijeta, strogo definirana i ukoliko ih netko prekrši, baš se i ne provede ugodno, jer su kazne rigorozne.

Zamislite samo kako bi se proveo netko, kad bi se u Saudijskoj Arabiji prekrstio ili prekrižio, na nekom javnom mjestu kao i to što bi bilo da žene hodaju u bretelicama i suknjicama po saudijskim trgovima, parkovima ili ulicama.

Niko nema ništa protiv ničijeg vjerskog opredjeljenja, ali za sve postoji mjesto i vrijeme, pa tako i za obavljanje vjerskih molitvi i obreda.

Ovakva postupanja turista arapskog podrijetla sigurno nikome nije ugodno za vidjeti, s obzirom da se zna gdje se moli i gdje se klanja, imamo crkve, džamije, mjesta gdje vjernici obavljaju svoje vjerske dužnosti, a ne ovako na javnom mjestu, dok s druge strane vjerujemo da niti naš turizam od ovih prizora neće profitirati, nego ćemo zbog Arapa sasvim sigurno zatvoriti vrata mnogim zapadnim turistima.


Ispiši
Ocijeni: 3.3
14850 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi