RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nakon Mostara i u Širokom Brijegu poruke potpore Kataloniji od Herceg-Bosne

Napisano 07.10.2017. 23:24

Nakon što je u noći s četvrtka na petak u blizini katedrale Marije Majke Crkve Mostaru osvanula poruka podrške Kataloniji u borbi za neovisnost, u subotu se i u Širokom Brijegu mogla vidjeti slična poruka.

Na plakatu koji je postavljen na zapadnom ulazu u Široki Brijeg se, uz katalonsku, nalazi i zastava Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a ispod je napisana poruka: “Mi smo sljedeći!!!“.

Može se očekivati da će se ovi plakati nastaviti pojavljivati na prostorima nekadašnje Herceg-Bosne jer je katalonska borba za neovisnost probudila težnje svih naroda koji se osjećaju potlačenima u državama u kojima žive i koji teže neovisnosti., javlja Jabuka.

Podsjetimo, od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni za referenduma u Kataloniji, na 2.020.144 zaokruženo je “DA”, 176.566 glasača zaokružilo je “NE”, 45.586 listića bilo je neispunjeno, a 20.129 nevažećih, objavila je katalonska vlada.

Građani su se izjašnjavali o neovisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije. Španjolska je policija tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih branili tijelima, nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca, dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni – njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Podsjećamo, na katalonskom referendumu je glasovalo 2,6 milijuna od 5,3 milijuna pozvanih stanovnika s pravom glasa. Od onih koji su izašli, uglavnom zagovornici nezavisnosti, 90 posto se izjasnilo za proglašenje neovisne republike Katalonije.

Policija je pokušala spriječiti glasovanje, a u sukobima sa zagovornicima neovisnosti ozlijeđeno je gotovo 900 osoba.


Nema komentara

Anketa

Ustavi