RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nastavak radova: Šest milijuna maraka za asfaltiranje dijela mostarske obilaznice

Napisano 31.08.2015. 13:56

Uskoro bi trebali početi radovi na asfaltiranju dijela južne mostarske obilaznice, višegodišnjeg projekta kojim je zamišljeno da se smanji pritisak prema Mostaru iz pravca Širokog Brijega i Čitluka, te olakša prometovanje prije svega teretnih vozila prema drugim odredištima u središnjem dijelu BiH.

Kako je za 'Večernjak' potvrdio resorni ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, vode se završni razgovori s financijerima kako bi se nastavilo s radovima na ovome projektu. Naime, Vijeće ministara BiH je već krenulo s pregovorima s Europskom investicijskom bankom kako bi se osigurao novac za modernizaciju cesta u Federaciji BiH, a u sklopu zajma od oko 50 milijuna eura gradila bi se i južna mostarska obilaznica.

 

Nastavak eksproprijacije

"Na prometnici između Međina i Miljkovića je završen veći dio građevinskih radova. Sada praktično ostaje asfaltiranje ove prve dionice na toj magistralnoj cesti koja je svojevrsna prijemosnica za M17 i dalje povezivanje s autocestom na koridoru Vc koji će se graditi u budućnosti", rekao je za Večernjak Lasić.

Objasnio je kako će za asfaltiranje ovoga dijela ceste između lokacija Međine i Miljkovići dužine nešto manje od sedam kilometara biti izdvojeno šest milijuna maraka. ?"To će pomoći da pokrenemo građevinske kompanije koje posljednjih godina nisu bile angažirane na većim projektima u ovome dijelu Federacije BiH i da određeni broj ljudi pronađe zaposlenje. Sada valja ispoštovati procedure koje će se pred nama staviti i da taj projekt konačno krene s realizacijom", objasnio je ministar Lasić.

On je dodao da za ukupnu dionicu ove prometnice po projektu treba izdvojiti oko 39 milijuna maraka. Nastavljaju se poslovi eksproprijacije, no dodao je kako postoje određeni problemi budući da bi cesta trebala proći dijelom sadašnje prometnice kroz mostarsko naselje Ulog koje je jako napučeno. Zbog toga se razmišlja i o alternativnim varijantama povezivanja putem vijadukta kako bi se izbjegao dugotrajni proces te se što prije nastavilo s izgradnjom ove prometnice. Ta cesta, koja se odvaja s cestovnog pravca između Širokog Brijega i Mostara u mjestu Međinama, te bi se trebala nakon silaska u mostarsko naselje Rodoč i prijelaza preko mosta Franje Miličevića spojiti na M17, a u doglednoj budućnosti i na autocestu prema Nevesinju, sada praktično nema nikakvu funkciju. Izgradnja ove prometnice potpuno je stala u posljednjem mandatu SDP-ove platforme za promjene koja je u cijelosti ignorirala regiju Hercegovine i bilo kakve značajnije radove.

 

Višestruka korist

Izgradnja južne obilaznice koja bi većinu teretnog prometa iz dva pravca Širokog Brijega, odnosno Čitluka, usmjeravala prema najvažnijoj magistralnoj prometnici M17 južno od Mostara, odnosno budućoj autocesti na koridoru Vc nedaleko od Nevesinja, bit će od višestruke koristi za prijevoznike, ali i za grad Mostar. Iz središta grada će se u najvećem dijelu maknuti teška teretna vozila koja samo središte grada koriste za prolaz prema zapadu, dok će pak sami grad odahnuti od velikih vozila koji u značajnoj mjeri zagađuju okoliš, ali i dodatno oštećuju ionako dotrajale ceste.


Nema komentara

Anketa

Ustavi