RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nastavlja se isplata invalidnina u ŽZH-u, „novi“ branitelji moraju proći proces revizije

Napisano 02.09.2014. 16:41
Branitelji

Braniteljima koji su prava stekli prije 2004. godine iz ŽZH-a uredno će se nastavljati isplaćivati osobne invalidnine mjesec za mjesec, dok će oni koji su u prava ušli nakon navedene godine morati proći proces revizije kako bi dobili svoje naknade. Prema tome, situacija oko braniteljske populacije u ŽZH-u koja već gotovo godinu dana izaziva velike polemike i zanimanje javnosti za sada je polovično riješena.

- Prve invalidnine za branitelje koji su u pravu do 2004. isplaćene su prošlog mjeseca, a isto će biti i u rujnu te svakog idućeg mjeseca. Što se tiče ostalih branitelja iz ŽZH-a, oni koji se sami prijave i čija dokumentacija je valjana dobivaju invalidnine, dok je za ostale još uvijek blokirana isplata jer odbijaju ići na reviziju, kazao je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

 

Proces revizije

Također, kaže da je već oko 50 posto branitelja iz ŽZH-a samo donijelo dokumentaciju na uvid i svi oni su dobili ili će vrlo skoro početi dobivati svoje naknade. Podsjetimo, isplata invalidnina za stradalnike koji su u prava ušli prije 2004. rezultat je dogovora Odbora za branitelje HDZ-a 1990. s Helezom. Dogovor je postignut u kratkom razdoblju, obje strane izrazile su svoje zadovoljstvo te naglasile da se nastavljaju razgovori o deblokadi isplate za sve ostale branitelje.

- Za one koji su u pravu prije navedene godine situacija je više-manje jasna i ne postoji prevelika sumnja u postojanje velikog broja takozvanih lažnih branitelja. Međutim, oni koji su ušli u prava nakon 2004. jednostavno po zakonu moraju na reviziju, bez obzira iz koje komponente dolaze, poručio je Helez. Uz to, napominje kako nema nikakvih pregovora s općinskim i županijskim vlastima u ŽZH–u oko ove problematike. S druge strane, pripadnici velikog broja braniteljskih udruga kao i predstavnici vlasti u ŽZH–u smatraju da je braniteljska revizija izišla iz okvira zakona i Ustava, pa na nju ne pristaju dok se sve pogreške i nezakonitosti ne isprave. Kategorično tvrde kako nisu protiv braniteljske revizije te da samo traže poštivanje zakona i Ustava.

 

Zaključci Doma naroda

U cijelu problematiku uključio se i Parlament FBiH, kada je Dom naroda održao tematsku sjednicu posvećenu braniteljima te dobio i nekoliko zaključaka. Među najvažnijim zaključcima jesu da se sastav timova za reviziju treba uskladiti s odgovarajućim zakonom i pravilnikom te u dogovoru s Vladom ŽZH-a potrebno je ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u grupe za vojnu evidenciju i uspostaviti isplatu osobnih invalidnina koje su već nekoliko mjeseci blokirane u općinama Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude.

Braniteljske udruge i vlasti iz ŽZH-a tvrde kako resorno ministarstvo nije poštivalo ove zaključke, dok Helez navodi kako je uradio sve što je bilo u njegovoj moći. Ponovio je kako su timovi za reviziju imenovani u skladu sa zakonom i da će, ukoliko se dokaže da tomu nije tako, podnijeti ostavku. U svakom slučaju, jasno je kako će ova tema i dalje biti izuzetno aktualna, tim više što vrlo brzo ulazimo u izbornu kampanju.

Dnevni list


Nema komentara

Anketa

Ustavi