RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nekretnine: Dobro se prodaju skupi stanovi u središtu, jeftini nemaju kupce

Napisano 23.08.2014. 12:48

Zbog snažnih promjena koje ovise o ekonomskom, socijalnom, ali i samom području u kojem živimo, tržište stambenih nekretnina u BiH jedno je od turbulentnijih tržišta u svijetu. Prosječna cijena stanova završenih u prvoj polovici 2014. godine je formirana na temelju izvješća za 425 stana i iznosi 1582 KM po četvornome metru.

 

Pada potražnja

Iako su cijene posljednjih nekoliko godina smanjene i za 30 posto, potražnja za krovom nad glavom ipak je relativno mala. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine izgrađena su 2072 stana, što je za 30,4 posto manje nego 2012. godine. Samo u Federaciji BiH prošle godine zabilježen je nagli pad stambene izgradnje od skoro 50 posto, pokazuje analiza Gospodarske komore Federacije BiH, a evidentirano je i da oko 14.000 stambenih jedinica čeka kupca. Prema tvrdnjama vlasnika agencija za nekretnine, veliki interes za kupovinu sve više pokazuju stranci, a među njima prednjače državljani Saudijske Arabije i Rusije, koji osim stanova i kuća, kupuju zemljište.Usprkos prilagođenim cijenama, u Mostaru trenutačno vlada stagnacija prometa nekretnina. U posljednje dvije godine promet nekretnina opao je za čak 80 posto. Najskuplji stanovi u Mostaru su u samom središtu grada, a cijena po četvornom metru kreće se oko 2200 KM s PDV-om. Unatoč vrtoglavo visokoj cijeni, zainteresiranost je velika. Najjeftiniji stanovi u Mostaru mogu se naći po cijeni od 1400 do 1600 KM, a na periferiji grada su, naravno, i niže - od 1200 do 1400 KM, ovisno u kakvom je stanju stan. Stanovi po takvim cijenama mogu se naći na lokacijama Panjevina, Đikovina i Bakijina luka.

 

Ovisno o lokaciji

Najskuplji stanovi u Sarajevu su na lokaciji Dvor u samom središtu grada. I na drugim lokacijama, primjerice u Starom gradu, cijene su puno veće u odnosu na periferiju. Primjerice, cijene stanova na Skenderiji kreću se oko 3300 KM s PDV-om. Ako idete prema periferiji, odnosno prema Ilidži, Dobrinji ili Stupu, cijene stanova u novogradnji su sve povoljnije i kreću se od 1400 do 1600KM. Cijene rabljenih stanova su, dakako, manje, osim u samom središtu grada gdje su poprilično visoke te se kreću od 2000 do 3000 KM po četvornom metru. U Banjoj Luci ima velikih razlika u cijenama. Središnji dio grada je, naravno, najskuplji, gdje se za stan u novogradnji mora izdvojiti od 1900 do 2200 maraka po četvornom metru.

VL

 


Nema komentara

Anketa

Ustavi