RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Neumljani dočekali relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića

Napisano 17.09.2017. 23:35

Božjom providnošću i organizacijskim sposobnostima neumskog župnika don Ivice Puljića, Neumljani su ove nedjelje imali osobitu čast da ih na dvadesetak minuta pohode relikvije jednog od najvećih ispovjednika među svecima, sv. Leopolda Bogdana Mandića, piše Dnevnik.ba.

Čudesno očuvano tijelo sveca, izrazito male tjelesne visine, ali visoko posvećenog i velikog životnog puta, kasno u subotu je stiglo u Dubrovnik iz kojeg je nakon svetih nedjeljnih misa upućeno za Split. Kako je Neum nezaobilazna ruta na ovoj relaciji, neumski su župnici već prošlog tjedan pozvali župljane na kratak izlazak na Jadransku magistralu s koje će ispratiti relikvije sv Leopolda.

Pa ipak, osim prolaskom kolone sa svečevim relikvijama, ostali su nemalo iznenađeni spontanom organizacijom i biskupovim pohodom Neuma kako bi cijeli događaj poprimio što uzvišeniji karakter.

Biskup Perić, koji, podsjetimo baš ovih dana slavi 25 godina svog biskupstva čije je zavjete 1992.-e primio baš u Neumu, tom je prigodom istaknuo kako je neizmjerno sretan što uz Herceg Novi u kojemu je u subotu koncelebrirao na Svetoj Misi prilikom izlaganja relikvija sv Leopolda Bogdana Mandića, prisustvuje i svečevom pohodu Neuma za koji je osobito vezan.

Biskup je ispričao i kratku zgodu iz svečeva djetinjstva kada je dječak Leopold odlučio postati redovnik kapucin. Bilo je to nakon ispovijedi u Herceg Novom na koju je budućeg sveca odvela starija sestra. Trenutak poziva i odluke uslijedio je, priča biskup, kada je od svećenika kao pokoru dobio naredbu da za svoje grijehe prekleči cijelu misu. Klečeći na hladom podu crkve, mladi Leopold Mandić tada je osjetio poziv da postane kapucin, ali ne strog poput onog svećenika koji djetetu daje tako tešku pokoru, već upravo suprotan, blag i posvećen redovnik.

I zaista, poziv kapucina i još veći, poziv neumornog ispovjednika ljudskih duša obilježiti će život skromnog redovnika i današnjeg sveca, Leopolda Bogdana Mandića.

Negdje je zapisano kako je unatoč krhkom zdravlju dnevno znao ispovijedati i preko deset sati.

Upravo zato, jesenja kiša i velika gužva, Neumljane ove nedjelje nisu spriječile da izdvoje tek pola sata svog vremena kako bi za sebe i svoje obitelji primili nemjerljivo više blagoslova.


Nema komentara

Anketa

Ustavi