RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nije dobro da BiH uđe u EU dok se ne riješi hrvatsko pitanje

Napisano 01.05.2016. 15:03

Početak manifestacije 25. godišnjice obnavljanja rada Matice hrvatske ogranak Posušje obilježilo je predstavljanje znanstvenog djela  “Nacija i nacionalno pitanje” akademika dr. sc. Bože Žepića. Riječ je o njegovoj jedanaestoj knjizi.

 

Pod lupom hrvatsko pitanje

“Ovdje je riješ o znanstvenoj knjizi koja s znanstveno – teorijskog, a onda i praktično – političkog aspekta analizira, problematizira i objašnjava naciju i nacionalno pitanje u BiH. Pod posebnu lupu stavljeno je otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH. Cijelo jedno poglavlje posvećeno je problemu jednakopravnosti Hrvata u BiH, od njegove specifičnosti do uzroka i posljedica. Podrobno je raspravljeno o nezamjenjivoj konstruktivnoj ulozi i značaju međunarodne zajednice i njezine politike, ali i promašajima koje je ovdje napravila“, istakao je akademik dr. sc. Božo Žepić. Prema njemu, temelj hrvatske neravnopravnosti proizlazi iz Daytona kojega treba mijenjati.

Autor je posebno poglavlje posvetio ulozi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, njegovoj politici prema BiH i Hrvatima u njoj te njegovim neospornim zaslugama zbog kojih je i stvorena država Hrvatska, ali i kako kaže, nekim njegovim pogreškama. Isto tako, istaknuo je da jednu temu nije obradio. Riječ je o ulasku BiH u Europsku uniju. Istaknuo je da se pribojava da je po tom pitanju pred nama jedna klopka za koju se boji da je nismo svjesni.

“Nikako neće biti dobro ako nam dopuste ulazak u EU, a mi nismo riješili hrvatsko pitanje. Tom problemu mogli bi doskočiti povezivanjem s hrvatskim europarlamentarcima koji bi uvjetovali ulazak BiH u EU rješavanjem hrvatskog pitanja”, rekao je.

 

Djelo je važno za Hrvate u BiH

Dr. sc. Josip Muselimović je istaknuo kako je to prvo znanstveno djelo koje je izašlo u nakladi HAZU BiH. Govoreći o samom sadržaju knjige, kazao je kako je iznimno važna za sve one koji žele shvatiti današnji položaj Hrvata u BiH, ali istodobno nudi i neka rješenja za postojeće stanje. Muselimović je čestitao i Matici hrvatskoj iz Posušja 25 godina djelovanja, prisjećajući se Posušja koje je nekad bilo jako siromašno, a danas na zavidnoj razini u svakom mogućem smislu.

Predsjednik Matice hrvatske ogranak Posušje Blago Kovač je istaknuo da je ovo početak obilježavanja 25 godina obnove rada Matice hrvatske u Posušju, te najavio središnju svečanost 4. lipnja. Fra Milan Lončar je kazao kako je ovo povijesni trenutak za Posušje jer prvi put u Posušju borave čak tri akademika.

DL


Nema komentara

Anketa

Ustavi