RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Nitko od hrvatskih političara nije nazočio obljetnici masakra u selu Briševo

Napisano 27.07.2014. 10:40
Briševo

U selu Briševo, nekadašnjoj filijali župe Stara Rijeka kod Ljubije,u petak 25. srpnja 2014. banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica predslavio je koncelebrirano Misno slavlje u ponovno izgrađenoj u ratu spaljenoj spomen-crkvi posvećenoj svetim apostolima Petru i Pavlu.

Misa je slavljena u povodu 22. obljetnice masakra 67 domaćih katolika-Hrvata-civila, od djece do staraca. Zajedno s biskupom Komaricom koncelebrirala su šestorica svećenika – većina iz okolnih župa, a asistirao je đakon vlč. Boris Ljevak.

Osim trojice bogoslova na Misi je sudjelovalo oko 400 vjernika, većinom pristiglih iz Hrvatske, te Slovenije, Austrije i Njemačke, gdje žive nakon progonstva iz vremena domovinskog rata. Bili su nazočni također i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vecchio, te g. Ivan Segulić iz generalnog konzulata RH u Banjoj Luci.

Pred početak Svete mise upravitelj župe i dekan fra Ivica Matić izrazio je srdačnu dobrodošlicu biskupu Komarici, svećenicima i vjernicima te pročitao imena i prezimena ubijenih katolika iz 1992 godine u selu Briševu. Od ubijenih katolika najviše stradalih članova je iz obitelji Buzuk, Ivandić, Komljen, Marijan, Matanović te Mlinar.

U svojoj homiliji biskup Komarica je između ostalog rekao „po tko zna koji put u povijesti ljudskog roda, pa i u povijesti naše domovine i naroda nesretni Kain bez povoda i razloga nasrnuo je na svoga nedužnog brata Abela, da uništi i njegov život i imanje, čak i sam korijen ovdašnjeg života“.

“Ovo molitveno sjećanje na velik broj nevinih žrtava iz zadnjeg rata, civila, ovdašnjih katolika jedna je od osobito važnih i svetih zadaća, nas članova Crkve Kristove u našoj biskupiji, osobito u ovom dijelu biskupije. Iako nam ovo sjećanje vrlo nelagodno i teško pritišće srce i dušu, mi kao vjerodostojni Kristovi sljedbenici nemamo pravo odustati od molitve za naše pokojne, a pogotovo nemamo pravo predati se očaju, mržnji ili osveti, nego se odlučnije zalagati da konačno istina i pravda i u ovom slučaju dođu do riječi. Kao vjerodostojni kršćani mi smo od svojih duhovnih vođa poučavani da mržnja prema drugim ljudima nije niti može bit Bogu ugodan dar sa oltara Kristova Evanđelja i njegove pomirbene žrtve“ dodao je biskup Komarica.

Biskup je naglasio da „treba ustrajati u hodu u koloni pravednika, mirotvoraca, molitelja Isusove najvažnije molitve, koja nas obvezuje da opraštamo i otpuštamo našim dužnicima“.

Citirajući riječi svetog pape Ivana Pavla II. izgovorene u Banjoj Luci:

“Budućnost ovih krajeva ovisi o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoću, nego zlo odlučno priječite snagom dobra“ biskup Komarica je istaknuo: „S radošću svjedočim kako mi je poznato da je barem jedan među vama uspio izvršiti taj nalog svetog pape. Tada je dotični bio dječak, učenik u ljubijskoj školi.

A sada je Kristov svećenik mladomisnik Predrag Ivandić, koji će zajedno s Kristom i mnogima od vas Kristovih sljedbenika prinositi Bogu žrtvu pomirnicu i zadovoljštinu zbog velikih grijeha koja su počinjena na cijelom ovom području uništavanjem tolikog broja bogolikih stvorenja. Sve te žrtve s pravom traže i od svih nas drugih da i mi pokažemo svoje lice, kao sljedbenici i suradnici Krista mirotvorca“.

Pred kraj Mise, misnici i vjernici, predvođeni biskupom Komaricom su ispred spomen križa i spomen ploča pod korom crkve – na kojima su ispisana imena i prezimena ubijenih Briševljana – izmolili prigodne molitve za sve stradale žrtve, nesretne i nezaboravne 1992 godine!

Prije Svete mise pred ista imena su položili cvijeće i vijence veleposlanik Del Prije Svete mise pred ista imena su položili cvijeće i vijence veleposlanik Del Vecchio u ime predsjednika RH, konzul Šegulić i ime Generalnog konzulata RH, gradonačelnik Prijedora Pavić te predstavnici domaćih udruga.

Zanimljivo je da ni ovaj put nije bilo ni jednog političkog predstavnika hrvatskog naroda iz BiH, premda se radi o najvećem masakru nad Hrvatima u cijeloj BiH.

KTABIH/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi