RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Norveški sociolog Galtung: BiH se održava na silu

Napisano 11.03.2010. 13:50
Galtung

Norveški sociolog Johan Galtung smatra da je sadašnja konstrukcija BiH potpuno umjetna i kao takva neodrživa.

"BiH se održava na silu. Kada se ta prinuda ukloni, a OHR je dio te prinude, u BiH će biti stvorena mnogo prikladnija ravnoteža za sve, nadam se bez nasilja", rekao je Galtung za "Glas Srpske".

On kaže da nikad nije vjerovao u trajnost BiH, jer bi Hrvati u BiH najradije da budu dio Hrvatske, Srpska se oslanja na Srbiju, ali ne u smislu da bude dio nje, čak ni u nekoj vrsti federacije, i ostaje dovoljno za bošnjački grad-državu sa sjedištem u Sarajevu.

"Sumnjam da članstvo u EU može poslužiti kao sredstvo podmićivanja Srba i Hrvata kako bi oni prihvatili da zaista budu dio BiH. Smatram da to nije moguće, kao što ni članstvo u EU za tadašnju Čehoslovačku, ili bivšu SFRJ, ne bi bilo postojano", naveo je Galtung, koji je bio međunarodni pregovarač u četrdesetak konflikata u svijetu.

Prema njegovim riječima, ne postoji jedinstveni bosanskohercegovački identitet.

"BiH ne može funkcionirati kao država na taj način. Ne samo RS, već i hrvatski dio. Svi su žrtve življenja u BiH u kojoj ne žele da žive", ocijenio je Galtung.

On je istakao da je glavna prepreka euroatlantskim integracijama BiH činjenica da ona nema jedinstvenost potrebnu za članstvo u bilo kojoj organizaciji.

"Tri strane će uvijek imati različite stavove i to će za sve biti problem", naglasio je Galtung.

Norveški matematičar i sociolog Johan Galtung (79) osnivač je modernih Studija mira i član savjetodavnog Komiteta za demokraciju UN. Nekadašnji je generalni direktor Međunarodnog sveučilišnog centra u Dubrovniku, vrsni poznavalac povijesti Balkana i autor više od 100 knjiga.

Srna


Nema komentara

Anketa

Ustavi