RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novalić: Novcem od prodaje Eroneta i BH Telekoma probijati ćemo tunele!

Napisano 27.05.2015. 14:00
Fadil Novalić

Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera, a novac od prodaje uložit će u probijanje tunela kroz Vranduk i Prenj. Ovu zamisao je u razgovoru za Federalnu televiziju s javnosti podijelio federalni premijer Fadil Novalić. Prije odluke o prodaji HT-a Mostar i BH Telecoma, uslijedit će ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će se znati hoće li se, po kojoj cijeni, kada i kome prodati HT Mostar i BH Telecom.

“Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj, koji je generacijski projekt ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima”, kaže Novalić. Pojašnjava kako se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati te se stoga i rodila ideja o prodaji telekoma i ulaganju u autoceste.

“Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu smo međunarodnu kompaniju zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i predikciju što bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telekoma i Eroneta. Na osnovi toga će se reći što će se uraditi. Prodati djelomično, do 41 posto poduzeća, potpuno ili ostaviti”, kaže Novalić.

Kada je u pitanju privatizacija u elektroenergetskom sektoru, to sada nije moguće jer nema zainteresiranih za to. Termoelektrane, priča Novalić, neće nitko jer je EU odlučio protjerati ugljen, a kada su u pitanju vode, država tako lako ne smije dati ta bogatstva.

“U ovom trenutku samo su interesantni telekomi, a željeznice i propala poduzeća nisu. Prvo se trebaju restrukturirati da bi se nekome dali”, kaže Novalić.

Novalić se osvrnuo i na problem u Vladi koji je nastao zbog smjena i imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima, odnosno Aluminiju i Elektroprivredi HZ HB.

“Vlada je naložila Ministarstvu energetike zadužiti skupštine da otkažu povjerenje prethodnim nadzornim odborima i da imenuje nove. To će biti provedeno po zakonu… starim NO je uskraćeno povjerenje, ali dok im skupština ne otkaže povjerenje, oni su i dalje članovi NO-a”, kaže Novalić.

Na upit što ako ministarstvo ne naloži navedeno skupštinama poduzeća Novalić odgovara:

“Onda dogovor na koji sam pozvao čelnike stranaka nije proveden i onda će se dogovor vratiti na čelnike stranaka koji su se dogovorili, a čiji dogovor je na zadnjoj sjednici servisirala Vlada”, rekao je Novalić. Ako se ovo dogodi, onda slijedi kriza vlasti, smatra Novalić, budući da bi se pokazalo da prvi dogovor nije proveden. Kada je u pitanju opaska kako Vladom upravlja Dragan Čović, a ne on, Novalić kaže kako je Vlada sastavljena od stranaka i kako šefovi stranaka imaju utjecaj na rad Vlade, što je po njemu normalno.

Budućnost i sudbina Vlade ovise o političkim liderima, kaže premijer i dodaje kako će svaka vlada ma tko na njezinom čelu bio morati raditi na reformama.

“Što bi značio pad ove Vlade?Postoji zakonska nedosljednost što s izvanrednim izborima i kako napraviti koaliciju s tri ili četiri stranke koje ne mogu skupa. Imamo SBB, kao i SDP koji se ponaša kao rekonvalescent, ili DF koji se ponaša kao NVO ili oporba i HDZ koji reagira vrlo nervozno na poteze svih partnera” rekao je Novalić.


Nema komentara

Anketa

Ustavi