RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novi pravilnik: Nastavlja se favoriziranje pripadnika Armije BiH u odnosu na pripadnike HVO-a

Napisano 28.11.2015. 21:59

Federalna Vlada donijela je dvije odluke koje se tiču revizije braniteljske populacije. Jednom od njih dana je suglasnost federalnom ministru za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata za donošenje pravilnika o načinu i postupku vršenja revizije. "Večernjak" u posjedu ima obje odluke, a u današnjem broju donosimo što je novina u pravilniku o načinu i postupku vršenja revizije, piše Večernji list BiH.

 

Ranjeni i zarobljeni

Novi pravilnik je znatno opširniji od ranijeg po kojem je završeno 90 posto predmeta revizije. Dok je ranije sadržava 30 članaka, novi je detaljniji i ima 37. Jedna od novina odnosi se na postupanje Instituta za medicinsko vještačenje. Tako je u pravilniku, članak 30. stavak 2., precizno navedeno da "Liječničko povjerenstvo pri utvrđivanju stupnja invalidnosti za ranjene i zarobljene pripadnike OS BiH, kao i za osobe s područja na kojem je počinjen genocid koji je priznat od Međunarodnog suda u Haagu, bez obzira na temelj invaliditeta, koji su već ostvarili pravo i o čemu postoji medicinska dokumentacija u spisu predmeta, stupanj invaliditeta neće utvrđivati manje od 20% X-grupe".

Prvi dio ovog stavka je razumljiv jer osobi koja je ranjena ili zarobljena te određeno vrijeme provela u logoru u kojem je trpila fizičke i psihičke torture, neminovno su ostale posljedice na organizam, ali drugi dio istog stavka je, u najmanju ruku, diskutabilan. Uz dužno poštovanje prema Srebrenici, u kojoj je neosporno počinjen genocid, ova odredba je diskriminirajuća za ostale sudionike rata. Sama činjenica da je negdje počinjen genocid ne znači da su sve osobe s tog područja nužno i invalidi s postotkom invaliditeta iznad 20%, bez obzira na, kako je navedeno, "temelj invaliditeta".

 

Favoriziranje A RBiH

Ovakvom odredbom ponovno je na snazi favoriziranje pripadnika Armije BiH u odnosu na pripadnike HVO. Podsjetimo, prije nešto više od tri godine s prostora općina Ključ i Sanski Most iz prava je izvedeno više od 500 korisnika obiteljskih invalidnina koji su status pripadnosti postrojbi i okolnosti stradanja dokazali upravnim postupkom. Bez obzira na to što su ih revizorski timovi iz prava izveli još krajem 2011., korisnicima nikada nisu obustavljene isplate invalidnina.

Odlučeno je da se sporni čl. 9., dokazivanje upravnim postupkom, neće primjenjivati u predmetima iz općina koje su u ratu pale pod vlast Vojske Republike Srpske, odnosno na Ključ, Sanski Most i Kotor Varoš. Podsjetimo, Ustavni sud FBiH je donio odluku da sporni čl. 9. nije u skladu s Ustavom i da je upravni postupak legalan način dokazivanja činjenica.


Nema komentara

Anketa

Ustavi