RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novi Travnik ostao bez svojih Roma

Napisano 19.08.2010. 09:14

NOVI TRAVNIK OSTAO BEZ SVOJIH ROMA

Zbog prijetnji da se nalaze na privatnoj imovini Holdinga Bratstvo Novi Travnik u Srednjobosanskoj županiji, tri obitelji Sulejmanović morale su srušiti svoje drvene kolibe i napustiti lokaciju na kojoj su boravili posljednjih pet godina.

PRIJERATNA OGNJIŠTA
Ne mogu se vratiti ni na svoja predratna ognjišta jer im brane stanovnici Stojkovića.
Hrane se i spavaju u kombiju, a gdje se parkiraju na duže vrijeme, budu otjerani ili od mjesnog stanovništva ili od policije.
- Evo već tjedan dana spavamo u kombiju, spremamo hranu za djecu, dakle sve radimo u kombiju. Teško je kad vidite da niste nigdje dobrodošli. Nakon što smo morali napustiti lokaciju kod Bratstva, pokušali smo se vratiti na Smrike u Stojkoviće gdje smo živjeli gotovo tri desetljeća, točnije 27 godina. Mještani su potpisali peticiju da se ne možemo tamo vratiti. Krenuo sam da se smjestim iza crkve u Novom Travniku. Protjerani smo. Otišli smo na Raško Polje kod Nadioka. Opet smo protjerani od mještana. Krenuli smo prema Kiseljaku. Samo što smo se zaustavili došla je policija. Gledaju naše osobne iskaznice, i kažu 'Vi morate natrag u Novi Travnik, tamo je vaše mjesto prebivališta', govori nam Edica Sulejmanović. Druge dvije novotravničke obitelji Roma krenule su
prema Bugojnu i Donjem Vakufu. Kako doznajemo, i one imaju problema s mjestom boravka.
Zanimljivo je reći da je Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik obećao pomoći Romima da dobiju svoje kuće. Čak je kazao kako neki inozemni donatori jedva čekaju da pomognu Rome. Obećanja su imali i od predstavnika romske zajednice u Bosni i Hercegovini.

NE JAVLJAJU NAM SE...
Međutim, kad je trebalo nešto konkretno uraditi, Edica Sulejmanović tvrdi da se više ne žele ni javiti na mobitel. U Bosni i Hercegovini je registrirano na desetke nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, dječjih prava te prava nacionalnih manjina. Na razini države također postoje ministarstva i službe koje bi trebale pomoći ovim ljudima da ne spavaju pod vedrim nebom. No, zasad su oni potpuno prepušteni sami sebi. /VL/


Nema komentara

Anketa

Ustavi