RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novo istraživanje NDI: DF najpopularniji među Bošnjacima, HDZ BiH među Hrvatima, a SNSD među Srbima

Napisano 20.08.2014. 20:39
NDI

Novoutemeljena stranka Demokratska fronta (DF), na čijem je čelu sadašnji hrvatski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, uživa najveću potporu među biračima s područja Federacije BiH, HDZ BiH je stranka s najvećom potporom među Hrvatima a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika među biračima s područja Republike Srpske, pokazalo je istraživanje što ga je krajem srpnja proveo američki Nacionalni demokratski institut (NDI).

Kako u srijedu prenosi sarajevsko “Oslobođenje”, istraživanje provedeno od 19. do 27. srpnja na uzorku nešto većem od dvije tisuće ispitanika pokazalo je kako bi za Komšićevu DF sada glasovalo njih 22 posto, za Stranku demokratske akcije (SDA) 14 posto, za HDZ BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića po osam posto a za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) koja je okosnica sadašnje heterogene vladajuće koalicije kako u Federaciji BiH tako i u državi glas bi dalo tek šest posto ispitanika.

Među kandidatima za bošnjačkog člana predsjedništva BiH vodi Emir Suljagić kojega je nominirao upravo DF i to s porporom od 19 posto birača. To se odnosi na one ispitanike koji su već odlučili kako će sigurno izaći na izbore.

Sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iz SDA trenutačno može računati na 17 posto takvih glasova dok bi 16 posto glasovalo za Radončića.

SDP-ov Bakir Hadžiomerović dobio bi devet posto glasova, a bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić tek pet posto.

Među hrvatskim kandidatima za predsjedništvo BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović iz HDZ BiH za kojega bi glasovalo 11 posto birača dok bi se za njegova glavnog protukandidata Martina Raguža iz HDZ 1990. opredijelilo njih šest posto.

DF-ov Anto Popović mogao bi računati tek na dva posto glasova.

Dodikov SNSD među biračima s teritorija Republike Srpske uživa potporu od 44 posto, a vodeća oporbena stranka SDS 30 posto.

Za Željku Cvijanović kao SNSD-ovu kandidatkinju za Predsjedništvo BiH glasovalo bi 51 posto birača a za glavnog protukandidata ujedinjene oporbe Mladena Ivanića 45 posto.

Dodika kao kandidata za predsjednika RS podupire 48 posto birača a kandidata ujedinjene oporbe Ognjena Tadića iz SDS-a 43 posto.

Istraživanje NDI jedno je od rijetkih o rasopoženju birača u BiH koje se do sada pojavilo u javnosti.

Dio medija u toj zemlji ipak upozorava kako podatke ove organizacije treba uzeti s rezervom i to stoga što upravo NDI smatraju nekom vrstom kreatora Komšićeva DF-a kao i zbog činjenice da su se istraživanja ovog Instituta u nekim ranijim predizbornim ciklusima pokazala promašenima.

Hina/HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi