RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Novo suđenje Anti Kovaču

Napisano 13.05.2010. 09:45
Novo suđenje Anti Kovaču

Iznošenjem uvodnih riječi i predstavljanjem plana dokaznog postupka pred Apelacionim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Anti Kovaču, bivšem zapovjedniku Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO).


BIRN-Justice Report podsjetio je danas da je Ante Kovač u srpnju 2009. proglašen krivim da je zapovjedio, poticao i sudjelovao u nezakonitim zatvaranjima civila bošnjačke nacionalnosti u prostorijama kina i SDK-a u Vitezu. Kovač je prvostepenom presudom bio osuđen i zbog silovanja zaštićenih svjedokinja A i B, te je osuđen na 13 godina zatvora. Žalbu na ovu presudu podnijela je Obrana optuženog, nakon čega je u ožujku 2010. Apelaciono vijeće donijelo odluku o obnavljanju suđenja zbog "značajnih povreda krivičnog postupka".

Mirko Lečić, tužilac Državnog tužilaštva, tokom iznošenja uvodne riječi napomenuo je kako ne planira izvoditi nove dokaze na obnovljenom suđenju, dok je Obrana najavila da želi saslušati većinu svjedoka koje je Optužba saslušala u prvostepenom postupku. "Kako sam preuzeo predmet u kasnijem dijelu, nisam imao priliku da ispitam svjedoke Tužilaštva tokom prvostepenog suđenja. (...) Želim dokazati da su svi svjedoci, uključujući djevojku koja je navodno silovana, bili pripadnici vojnih formacija i prije sukoba između Armije BiH i HVO-a", rekao je Duško Tomić, Kovačev branilac.

Tužilaštvo smatra da je optuženi, između ostalog, nezakonito pritvorio više od 250 civila, te ih zadržao u nehumanim uvjetima i tjerao na prinudni rad na opasnim lokacijama. Kako Obrana samo "želi ispitati ove svjedoke o njihovom statusu i prisutnosti optuženog tokom njihovog uhićenja", Tomić smatra da mu za to neće biti potrebno više od tri sudska dana.

 "Moramo tragati za pravdom, i samo tako možemo pronaći istinu", rekao je on. Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku u vezi sa ispitivanjem nekoliko dodatnih svjedoka Obrane, nakon što branilac Tomić dostavi Sudu pisano objašnjenje o tome zašto bi njihovo svjedočenje bilo značajno za sam postupak. Obrana i Tužilaštvo su se složili da će se dokazi s prvostepenog suđenja prihvatiti u ovom postupku. Naredno ročište će se održati 25. svibnja, za kada je Obrana planirala ispitati nekoliko svjedoka, javio je BIRN.


Nema komentara

Anketa

Ustavi