RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obaviještajno-sigurnosna agencija BiH bez kontrole

Napisano 25.05.2015. 18:54

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) već mjesecima radi bez ikakve kontrole jer Parlament BiH još nije konstituirao zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom ove obavještajne agencije.

Zbog ovoga, kako kažu sugovornici Nezavisnih novina, BiH se svrstala među nedemokratske zemlje i trenutno je možda i jedina u Europi koja nema nikakvog nadzora nad radom svojih obavještajaca. Također, naglašavaju kako OSA jedini nadzor ima od strane parlamenta s obzirom na to da čak ni revizori koji kontroliraju rad svih institucija u BiH nemaju pravo ni nadležnost revidirati rad OSA-e.

“Bez nadzora nad OSA ušli smo u prostor nedemokratskih zemalja kada je u pitanju ta oblast. S aspekta standarda koje imaju demokratske zemlje, to je nedopustivo jer se radi o osjetljivoj oblasti, a igrati se time može dovesti do posljedica”, rekao je Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

On naglašava da je zajedničko povjerenstvo za nadzor nad OSA-om jedna od najznačajnijih i da Parlament BiH ima obvezu formirati ga.

Inače Parlament BiH formirao je sva radna tijela osim zajedničkog povjerenstva za nadzor nad OSA-om, jer predstavnici SNSD-a ne pristaju na sastav povjerenstva koji je predložen. Sporno je to što SNSD kao oporbena stranka s najvećim brojem zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH neće imati svog predstavnika iz ovog doma, a problem je i izbor predsjedavajućeg ovog povjerenstva jer je obveza da na njenom čelu mora biti netko iz oporbe.

Zbog ovih problema dva izaslanika SNSD-a i jedan DNS-a nisu došli na sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH zbog čega nije bilo kvoruma. Tada je dogovoreno da se oni pojave, ali da se točka o izboru povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e ostavi za kasnije.

“U normalnim zemljama nepostojanje nadzora nad obavještajnom agencijom stvorilo bi opću uzbunu i svi bi se maksimalno angažirali da se to pitanje riješi. Bez parlamentarnog nadzora ta agencija može biti zlouporabljena, ali očito je da parlamentarnoj većini odgovara OSA bez nadzora jer se više nitko ne osvrće na tu temu”, rekla je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, dodajući kako je i parlamentarni nadzor nad OSA-om minimalan.

S druge strane, u strankama koje su na vlasti kažu da će to pitanje biti riješeno uskoro i da je već nekoliko puta na proširenim kolegijumima govoreno o toj temi.

“To povjerenstvo je i te kako potrebna. Mislim da će u sljedećih desetak dana to pitanje biti riješeno”, rekao je Darko Babalj, izaslanik SDS-a u Domu naroda Parlamenta BiH.

U oporbenom SBB BiH naglašavaju kako kontrola nad radom tako osjetljive institucije mora postojati jer, kako kaže Mirsad Đonlagić, zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, “bez nadzora ne radi u funkciji onoga zbog čega je formirana”.

“Krajnje je vrijeme da se uspostavi parlamentarni nadzor nad OSA-om, jer bismo se u suprotnom mogli susretati s velikim problemima. Vladajuće strukture ne pokazuju volju da se rješavaju ti problemi”, kaže Đonlagić.

HMS


Nema komentara

Anketa

Ustavi