RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježen "Dan pobjede i sjećanja" u Rujanima

Napisano 27.07.2015. 11:45

Svečanim mimohodom ratnih vojnih postrojbi HVO-a i HV-e u subotu je započelo obilježavanje 19. obljetnice "Dana pobjede i sjećanja" i 4. obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra sv. Juraj u Rujanima kod Livna.

U svečanom mimohodu visoko izaslanstvo HDZ BiH i HNS-a predvodio je predsjednik HDZ BiH i HNS-a, i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović i Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH i dopredsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH.

U mimohodu su sudjelovali i istaknuti gosti iz Republike Hrvatske.

U mjestu Rujani, gdje se nalazi Spomen kapelica, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen i pobijeđen srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske Vojske. S tog područja pripremana je i pokrenuta vojno-redarstvena operacija – Oluja, kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.

Predsjednik HDZ BiH i HNS dr. Dragan Čović nakon uvodnih pozdrava, u svom obraćanju je rekao: „Mi danas imamo vrlo jasna tri zadatka, koji će opravdati svaku žrtvu koja je načinjena da bi mi u Bosni i Hercegovini mogli govoriti da smo svoji na svome. Prvi je naš euroatlantski put, drugo što moramo raditi je riješiti pitanje ekonomskog i socijalnog statusa i treći za mene najsvetiji put, to je put osiguranja apsolutne ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda sa drugim narodima u BiH. Mi smo učinili puno toga i za naše hrvatske branitelje, ali i za naš narod međutim ni izbliza dovoljno da možemo danas biti ponosni da kažemo da smo zaštitili dostojanstvo domovinskog rata i dostojanstvo svakog branitelja, koliko god da smo uradili. Samo jedna vam mogu obećati, da smo stvorili ambijent i odnose u BiH da će se ova tri pravca kojima idemo ostvariti. Vama koji ste dali svoje najdraže, vama koji ste dali dijelove svog tijela da bi mi danas mogli predstavljati naš narod, jedno neizmjerno hvala jer više od toga niste mogli dati".

Đuro Glogoški zatražio je izjednačavanje braniteljskih prava pripadnika HVO-a s pravima pripadnika HV-a, jer su zajedno sudjelovali u borbi za oslobađanje Hrvatske i za slobodu Hrvata u BiH.

"Mi hrvatski branitelji iz Hrvatske nećemo zaboraviti pripadnike HVO-a. Jer, Ako oni ne budu u novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, kao hrvatski branitelji, i u Ustavu Republike Hrvatske, tada mi hrvatski branitelji iz Hrvatske više nemamo pravo reći da smo hrvatski branitelji.", kazao je.


Nema komentara

Anketa

Ustavi