RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježen početak stradanja i napada na Hrvate Zenice

Napisano 16.04.2012. 12:53

Obilježen početak stradanja i napada na Hrvate Zenice

Jučerašnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u mjestu Podbrežje, općina Zenica, Hrvati Zenice su se prisjetili početka stradanja u Domovinskom ratu

Na području Zenice sukobi između Bošnjaka i Hrvata počinju u prvoj polovici travnja 1993. godine.
Pregovori vođeni tijekom veljače i ožujka 1993. u Zenici između muslimanskih i hrvatskih predstavnika, tj. između Fuada Džidića i Besima Spahića s jedne i Dominika Šakića i Živka Totića s druge strane, nisu dali konkretne rezultate po pitanju sprječavanja sukoba između Muslimana i Hrvata. Usprkos načelnim dogovorima muslimanski čelnici u Zenici nastavljaju sve jaču antihrvatsku kampanju. U stvaranju mržnje prema Hrvatima aktivno se uključuju novinari Radio Zenice.
Nova, bezrazložna, uhićenja zeničkih Hrvata uz sve jače i učestalije klevete koje se emitiraju putem lokalnih radio valova, orkestrirana muslimanska hajka dovodi do podizanja napetosti u samom gradu Zenici a u naselju Čajdraš dovodi do mučkih ubojstava Ive Lauša i Slavka Puđe, pripadnika HVO policije.

U Podbriježu, 15. travnja 1993. godine, postrojba Armije BiH napala je vozilo marke Audi 80, registarske oznake HVO-ZE-1-00. Vozilo je pripadalo Živku Totiću, zapovjedniku brigade HVO-a „Jure Francetić“ koji je ranjen i otet, a tom prilikom pobili su njegovu pratnju, vojne policajce pripadnike HVO Zenica Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka Ljubića i Tihomira Ljubića te slučajnog prolaznika svjedoka događaja. U njih je ispaljeno oko 500 metaka iz neposredne blizine.

Napad od 15. travnja 1993. Totić je u svjedočenju pred sudom u Haagu opisao kao "brižljivo pripremanu i krajnje profesionalno izvedenu akciju“. Maskirani napadači sa oznakama Armije BiH, koji su u predgrađu Zenice presreli njegov automobil, ubili vozača, dvojicu tjelohranitelja i zeta koji je s njim bio u kolima, kao i slučajnog prolaznika koji se tu zatekao, prema Totiću su bili "profesionalci" za koje je kasnije saznao da su pripadali specijalnoj postrojbi Vojne policije 3. Korpusa Armije BiH.


Nakon što su ubili njegovu pratnju, otmičari su vezali Totića, stavili mu na glavu providnu crnu vreću, ubacili ga u kombi i uz povike "Allahu ekber" odvezli u nepoznatom pravcu. Tijekom jednomjesečnog zatočeništva, prebacivan je na više lokacija gdje je ispitivan, najviše o naoružanju kojim su raspolagale hrvatske snage u operativnoj zoni središnja Bosna. U nekim od objekata u kojima je bio zatvoren na straži su, tvrdi Totić, bili Arapi, odnosno mudžahedini.
Totić je oslobođen, odnosno zajedno sa još dvojicom hrvatskih civila razmijenjen za grupu mudžahedina u zarobljeništvu HVO, 17. svibnja 1993.

U znak sjećanja na jučerašnji dan prije 19 godina, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u mjestu Podbrežje, općina Zenica, Hrvati Zenice su se prisjetili početka stradanja u Domovinskom ratu

Vijence su položili članovi obitelji poginulih, koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Zenica, ratni zapovjednici brigade pukovnik Željko Ljubanić i brigadir Živko Totić, izaslanstva HDZ BiH i HDZ 1990, predstavnici kulturnih institucija općine Zenica kao i suborci poginulih branitelja, a prigodno opijelo je predvodio fra Drago Perković.

Kratki osvrt na te teške dane početka stradanja Hrvata Zenice u svom govoru iznio je predsjednik Udruge dragovoljaca Zenice Petar Panđa, koji je, između ostalog, rekao kako je čin ubojstva pratnje bio početak napada na Hrvate Zenice, a sve je kulminiralo 18. travnja kada je izvršen masovni napad MOS-a na sve što je hrvatsko. U prvim danima napada protjerano je oko 6.000 Hrvata, veliki broj pripadnika brigade i civila je poginulo, nemali broj oko 400 pripadnika je zatočeno u logorima KPD Zenice, Glazbenoj školi te drugim znanim i neznanim kazamatima.
Do sada za ove brojne zločine još nitko nije odgovarao.

| Vitez-info | HB.org |


Ispiši
Ocijeni: 4.9
20916 pregleda

Nema komentara

Anketa

Ustavi