RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 25. obljetnica postrojavanja satnije "Sveti Duh" Nova Bila

Napisano 27.02.2017. 23:26

Na groblju Gradac i spomen obilježju Prahulje obilježena 25. obljetnica postrojavanja satnije “Sveti Duh” Nova Bila

Danas se navršava 25 godina od postrojavanja satnije “Sveti duh” Nova Bila”.  Tim povodom na groblju Gradac i spomen-obilježju Prahulje upaljene su svijeće u čast svim poginulim braniteljima Domovinskog rata. Današnje obilježavanje predvodio je general Ilija Nakić, zajedno sa svojim suborcima Franjom Ljubasom, Marinkom Matošević, Antom Spajićem i Nikicom Bikić.

Temelji ove postrojbe, jedne od prvih organiziranih na području Lašvanske doline i cijele središnje Bosne postavljeni su još krajem kolovoza 1991. godine, na prijedlog tadašnjih dužnosnika travničke organizacije HDZ-a, Ivana Jurmana, Ante Spajića i Ilije Nakića, ujedno i prvog zapovjednika. No, za službeni datum osnivanja uzet je 27. veljače 1992. godine, kada je postrojba postrojena u punoj vojnoj opremi na platou župne crkve Svetoga Duha u Novoj Biloj.

Svim vojnicima, dočasnicima i časnicima sretna 25. obljetnica postrojenja satnije “Sveti duh" Nova Bila, rekao je za portal NovaBila.info  zapovjednik Marinko Matošević.

Iako je samostalno djelovala vrlo kratko, do početka travnja kada je osnovan HVO, postrojba pod vodstvom zapovjednika Ilije Nakića, kasnije zamjenika zapovjednika Stožera HVO-a Travnik, zapovjednika Travničke brigade HVO-a, Treće gardijske „Jastrebovi“ i prvog poratnog zapovjednika Z.P. Vitez, postrojba je iza sebe ostavila duboki pozitivni trag, prije svega u sprječavanju tzv. JNA u izvozu naoružanja i vojne opreme iz vojnih poduzeća na ovom području.

Svim Hrvaticama i Hrvatima iz Nove Bile i općine Travnik, svima koji su s nama surađivali i sretali se na ratištima, svim postrojbama koje su proistekle iz satnije , te svima koji su na bilo koji način doprinijeli čestitam 25. obljetnicu osnivanja  satnije “Sveti duh”, rekao je za portal NovaBila.info general Ilija Nakić.

Na dan službenog postrojavanja, 27. veljače 1992. godine postrojba je brojala 96 pripadnika, a na svijetlom putu ove postrojbe zauvijek je ostalo 12 njezinih pripadnika.


Nema komentara

Anketa

Ustavi