RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obilježena 25. obljetnica uvođenja vjeronauka u škole u Bosni i Hercegovini

Napisano 22.06.2017. 23:38

Svečanim Euharistijskim slavljem u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom Brijegu i prigodnim programom u Katoličkom školskom centru sv. Josipa u Sarajevu, 21. lipnja 2017. obilježena je 25. obljetnice ponovnog uvođenja vjeronauka u škole. Organizator ovog obilježavanja bio je Nacionalni katehetski ured Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (NKU BK BiH), prenosi KTA.

Svetu misu u samostanskoj crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi posvećenoj Kraljici svete krunice, koja je i svetište blaženih Drinskih mučenica, predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije i predsjednik Komisije za katehizaciju Vijeća europskih biskupskih konferencija, u zajedništvu s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim i predsjednikom Biskupske konferencije BiH kardinalom Vinkom Puljićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, predsjednikom Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH, te mons. Markom Semrenom, pomoćnim biskupom banjolučkim. Koncelebriralo je 16 svećenika među kojima provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, ravnatelj NKU BK BiH i predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomislav Mlakić te pročelnik Katehetskog biskupijskog ureda iz Mostara Luke don Ante Pavlović i predstojnik Katehetskog ureda iz Banje Luke don Marko Vidović kao i predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije vlč. Ivica Pažin. Na Euharistijskom slavlju sudjelovali su brojni katehete i katehistice iz svih biskupija u Bosni i Hercegovini, a pridružile su im se i redovnice raznih družbi među kojima provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije i dopredsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. Kata Karadža i provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Provincije Majke Divne s. Julijana Djaković te predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije s. Blaženka Valentina Mandarić.

U svom pozdravu nadbiskup Hranić zahvalio je Gospodinu za milost koju im je udijelio da i kroz vjeronauk u školi mogu „kroz posljednjih 25 godina biti korisni u djelu evangelizacije naše drage djece i mladeži, u humanizaciji i evangelizaciji odgojno-obrazovnog sustava ove drage zemlje i naše bosansko-hercegovačke javnosti“. „Krist je svoje apostole poslao da naviještaju evanđelje svim narodima na zemlji. Crkva se ne smije i ne može odreći toga navjestiteljskog poslanja te je u njegovu ostvarenju pozvana koristiti sve mogućnosti koje joj se nude. Hvala Gospodinu što je, osim nas svećenika i časnih sestara, u evangelizacijsko poslanje i službu naviještanja uključio i vas brojne vjernike laike. Uzoriti gospodine Kardinale, osjećamo se počašćenima što ste biskupa Ratka i mene pozvali da u ovoj prigodi predsjedamo ovim Euharistijskim slavljem i uputimo riječ homilije“, kazao je nadbiskup Hranić.

„Božja je providnost htjela da 25. obljetnicu vjeronauka u školi obilježavamo na spomendan sv. Alojzija Gonzage, zaštitnika mladeži. Njegova majka Marta usađivala je od malena u njegovo srce iskustvo voljenosti od Boga, ljubav prema molitvi, prema trajnom obraćenju i prema svjedočkom životu kao odgovoru na dar njegove ljubavi i zajedništva. Sv. Alojzije živio je u iskustvu i uvjerenju da nema ništa ljepše od iskustva dodirnutosti Isusom Kristom. Ali zbog toga nije prestao poštovati načine izražavanja pobožnosti i odnos s Bogom kod drugih ljudi, što je bilo veoma značajno u vrijeme neposredno nakon crkvenog raskola i tridentske obnove Crkve! Ovu obljetnicu i druge jubileje ne obilježavamo da bismo se u njih povlačili, nego da bismo iz njih rasli u budućnost“, rekao je nadbiskup Hranić uvodeći u Misno slavlje.

U prigodnoj propovijedi biskup Perić je pojasnio zašto je Majka Crkva izabrala blagoslovnu formulu molitvenog zaziva koji na svršetku sv. Mise, u kojoj se dijeli sakrament sv. krizme, biskup s mitrom na glavi, raširenih ruku izgovara nad krizmanicima, a u kojem ih se potiče da se „ne stide pred svijetom ispovijedati Krista raspetoga“ i to u svečanu trenutku kada su razdragani pomazanici primili sedmoliki pečat Duhovih darova kao što su: strah Božji, jakost, savjet, razbor, koji su dani upravo protiv takva stida. „Stid se javlja kada nismo autentični i identični, kada neistinu govorimo, kada smo falsifikati, farizeji, licemjeri; kada smo bezočnici; kada nas netko uhvati u grijehu", kazao je biskup Perić te podsjetio da se i Petar, prvak apostolski, ključar Crkve i namjesnik Isusova na zemlji, pred sluškinjama uprljanih haljina i čizama stidio Isusa Krista u Kajfinoj sudnici.

„Koliko maturanata uzima, gdje je moguće, izbornu maturalnu radnju iz vjeronauka? Ili vjeronauk kao jedan od četiri maturalna predmeta? Možda bi on i uzeo takvu radnju, ali se možda stidi religiozne teme, stidi se osobe Isusa Krista, koji je za njega, za mene i za tebe izišao na drvo križa da rekne dotad nečuvene riječi: 'Oče oprosti im jer ne znaju što čine!'“, kazao je biskup Perić. Istaknuo je da je Crkva uzela "Krista raspetoga u njegovoj najtragičnijoj sceni i najsramotnijoj pozi ovoga svijeta - na križu, raspeta između neba i zemlje, među dvojicom razbojnika, gol i bos, crv a ne čovjek, i stavila ga na sve crkve i crkvene zidove; vjernici toga Krista raspetoga stavili na raskrižja i brda da se pred njim klanjamo i križni put obavljamo; a ti takvu svoju sliku ne bi nikada poslao ni u kakve novine uza svoj intervju da se objavi. A, eto, mi toga Krista raspetoga uzeli da se njime dičimo, a ne stidimo!“, riječi su biskupa Perića

Vjeroučitelje i vjeroučiteljice na kraju je potaknuo: "Ako želiš Božji blagoslov, ne stidi se pred svijetom Krista raspetoga nego odanom ljubavlju vrši njegove zapovijedi! Sretno ti bilo! Crkva te treba i moli za tebe!"

Liturgijsko pjevanje tijekom Svete mise animirali su Pivači sv. Jakova iz Šibenika i Skupina DominikS iz Žepča pod ravnanjem sestre milosrdnice M. Blanke Iličić.

Nakon Euharistijskog slavlja uslijedio je prigodni program u dvorani Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“, a sve je završeno zajedničkim druženjem na prigodnom domjenku.


Nema komentara

Anketa

Ustavi