RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Obistinile se crne slutnje - Neretva se "soli" iz Republike Srpske

Napisano 17.05.2010. 12:01
Neretva

Zbog projekta “Gornji horizonti”, kojim se gradi šest hidroelektrana na području Hercegovine, voda u metkovskom vodovodu je zaslanjena.

Kako se i očekivalo, najcrnje slutnje ekologa i zaštitara prirode, koji su upozoravali da će umjetnom promjenom režima voda u gornjem toku Neretve presušiti kraška vrela i pritoci, počela su se obistinjivati.

Stručnjaci za vodno gospodarstvo jedinstveni su u ocjeni da se radi o projektu visokog rizika, kojim se preusmjerava voda iz Neretve u slijev Trebišnjice, što je suprotno međunarodnim konvencijama i međudržavnom ugovoru o upravljanju vodama između RH i BiH.

Megaprojekt

Riječ je o megaprojektu izgradnje hidrocentrala, od kojega godinama strahuje čitava delta Neretve, jer će pitoma i plodna dolina od Čapljine do ušća postati beživotna slana pustinja.

Ekolozi ističu da se na taj projekt Elektroprivrede Republike Srpske i engleske tvrtke ETF teško može utjecati zbog snažnog uplitanja visoke politike i energetskog lobija.

Naime, izvorište u Doljanima, otkuda se pitkom vodom godinama napaja metkovski vodovod, dio je kraških vrela od jezera Kuti do Popova polja, u kojima je posljednjih nekoliko mjeseci zamjetna manja količina vode, pa je zbog slabe izdašnosti izvora prisutna visoka razina klorida, što vodi daje slani okus.

Kako bi se i stručno razriješilo pitanje zalanjenosti vode, u Metković će idućih dana doći ekipa stručnjaka Hrvatskih voda i geologa, koji će utvrditi zašto je voda u izvorištu Doljani bočata. Inače, Neretva je svakim danom sve slanija, jer je smanjen dotok slatke vode.

Za izravnu posljedicu imamo pojavu morskih organizama u Neretvi. Iverci se love u Metkoviću, a trilje kod Kule Norinske. Ugrožena je i poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve, budući da zalijevanje slanom vodom umanjuje prinose, a sada je postala upitna i vodoopskrba stanovništva.

Premda u Zavodu za javno zdravstvo ističu da je voda u petak bilježila manju elektrovodljivost, što je dobar pokazatelj da razina klorida opada, stanovnici Metkovića osjetljivijeg želuca ne bi je smjeli piti.

Rješenje je preseljenje

- Voda je još uvijek slana premda razina klorida opada. Nekome možda konzumacija takve vode ne škodi zdravlju, a netko bi mogao imati probavnih tegoba - upozorava županijski epidemiolog dr. Miljenko Ljubić, naglašavajući da se voda za odjel hemodijalize dovozi s izvorišta regionalnog vodovoda NPKL iz Pruda.

A jedino dugoročno rješenje za kvalitetnu vodoopskrbu Metkovića jest napuštanje izvora u Doljanima i priključivanje na izvor u Prudu.

Međutim, to je dosta zahtjevan i skup posao, u fazi izrade projektne dokumentacije, jer će novi cjevovod trebati postaviti od izvora do vodospreme na Predolcu, kazao nam je direktor Komunalnog poduzeća Metković Željko Mordžin, koji smatra da zaslanjenost izvorišta Doljani nije povezana s rijekom Neretvom, već slabom izdašnošću vrela u istočnoj Hercegovini, od kojih su neka i presušila

Slobodna Dalmacija


Nema komentara

Anketa

Ustavi