RSS
English

Web katalog

Najčitanije

Najčitanije zadnjih 7 dana

Najkomentiranije

Najbolje ocijenjeno

Statistika

Odlazak u inozemstvo: Iz evidencije nezaposlenih u SBŽ izbrisana 321 osoba

Napisano 26.02.2015. 21:54

Zbog zaposlenja u inozemstvu, 321 osoba izbrisana je u protekloj godini iz evidencije biroa za zapošljavanje u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ).

Prema podacima Službe za zapošljavanje SBŽ, u prošloj godini je povećan broj onih koji su izbrisani iz evidencije zbog zaposlenja u inozemstvu, a osobito osoba s visokom i srednjom stručnom spremom.

U inozemstvo je u protekloj godini, prema ovim podacima, otišlo najviše kvalificiranih radnika (KV) - njih 152, 94 osobe sa srednjom stručnom spremom, 51 s visokom stručnom spremom, pet s višom stručnom spremom te 19 nekvalificiranih radnika.

S obzirom na to da se radi o podacima koji se odnose samo na osobe evidentirane na biroima za zapošljavanje, strahuje se da je stvarni broj onih koji su otišli u inozemstvo daleko veći, kao i da će trend iseljavanja biti nastavljen.

Ravnatelj bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj kod Travnika Velimir Valjan u više je navrata ukazivao na to kako odlazak zdravstvenih radnika u budućnosti može stvoriti velike probleme, prenosi Fena.

- Medicinski kadar sa srednjom stručnom spremom masovno odlazi u susjedne zemlje i plašim se da ćemo, ukoliko nešto ne bude učinjeno, za nekoliko godina doći u situaciju da nas neće imati tko liječiti - kazao je Valjan.

Na tendenciju pada broja učenika u školama upozorio je županijski ministar prosvjete Jozo Jurina, koji tvrdi da su u posljednjih deset godina škole u SBŽ-u ostale bez 6.500 učenika.

- U ovoj školskoj godini imamo 200 učenika manje u odnosu na prošlu godinu i tu se ne može govoriti o drastičnom smanjenju - rekao je Jurina.

Međutim, Jurina je upozorio da je u prethodnoj školskoj godini broj učenika u SBŽ smanjen za 900 u odnosu na godinu ranije.


Nema komentara

Anketa

Ustavi